Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пет зеленчука с изключителни хранителни качества

Пет зеленчука с изключителни хранителни качества

Тиквички

Зеленчуците са изключително богати на растителни влакна и са много полезни. Ако са сготвени на пара и са гарнирани със зехтин, са перфектната диета за отслабване и тънка линия. Диетолозите препоръчват пет разновидности зеленчуци, богати на растителни влакна.

Ето защо трябва да се консумират:

Спанакът представлява истинска бомба от антиоксиданти. В сто грама спанак се съдържат четири милиграма бета-каротин, който е препоръчителната дневна доза. Важни антиоксиданти в спанака са витамините С и Е, селен и цинк, калий, линолова киселина, които са от съществено значение за правилното функциониране на имунната система. Но за да се възползвате от всички тези важни съставки, спанакът трябва да се консумира суров.

Зеленият фасул е изключително богат на минерали - калий, калций, магнезий, желязо, селен, цинк, флуор. Изобилие има на бета каротин и витамини С, Е и В6. Благодарение на високото съдържание на фибри, глицидил и протеини, води до по-бързо насищане от другите храни. С цел да се запази целостта на всички витамини и минерали трябва процесът на готвене да бъде кратък.

Тиквичките се перфектен диуретик, защото са изключително богати на вода и калий. Също така насърчават премахването на токсините от тялото. Важен източник на витамин В9, който участва в синтеза на протеини и желязо. И тъй като те съдържат лесно разтворими диетични фибри, са и лесни за възприемане. Не трябва да се съхраняват по-дълго време от 48 часа в хладилник, защото губят ценни свойства.

Пет зеленчука с изключителни хранителни качества

Броколите са витаминозна бомба. Те съдържат голямо количество витамин С, източник са на витамин Е и антиоксиданти. Те имат много сяра, която предпазва от инфекции, калций, който укрепва костите и желязо и калий. Усещането за ситост се постига благодарение на балансирано съдържание на глицидил и протеини. За да се запази изцяло витамин С, броколите трябва да бъдат задушени. И не трябва да бъдат съхранявани дълго време в хладилник.

Патладжанът съдържа разтворим пектин, който предотвратява абсорбцията на мазнини. Те също имат калий, който регулира нивото на водата в клетките, магнезий - необходим за психическото равновесие и желязо, което облекчава умората. Патладжанът е изключително лесна храна за храносмилане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest