У нас най-популярна е кафявата леща. Поради високата концентрация на хранителни вещества, лещата е идеална за деца, бременни жени, възрастни хора, но също така и за физически активни.
Лещата е в едно и също семейство с боба, граха и баклата. Има повече от 40 вида храни, които се отличават по цвят, размер и форма. При нас най-консумирана е кафявата леща, но се срещат и други видове.
Лещата е отличен източник на целулоза и най-добрият източник на протеини в света на растенията. Тя съдържа аминокиселината лизин и има ниско съдържание на мазнини.
Регулира кръвната захар и нивата на холестерола, намалява необходимостта от инсулин при хора с диабет. Тя подобрява храносмилането, намалява риска от рак на дебелото черво, има положителен ефект върху нервната система.
За разлика от бобовите зърна, не е необходимо да се накисва във вода преди готвене, достатъчно е само да се измие. С цел да е по-лесносмилаема, се препоръчва да се постави директно в кипяща вода, а не в студена.
Най-често се подправя с червен и бял лук, магданоз, джоджен, зехтин, върви добре и с домати, месо и различни видове сирена. Лещата е подходяща за направата на супи, салати, гарнитури за месо и е подходяща за всички вкусове и възрасти.
100 г леща съдържа 338 калории, или 28, 06 г белтъчини, въглехидрати 57.09, 0, 96 г мазнини, 30, 50 г целулоза, 11, 19 г вода, 0, 48 мг витамин В1, 6.2 мг витамин C, 0.2 мг витамин E, 5 микрограма витамин К, 9.9 MKG вето-каротин (провитамин А), витамин В2 0.25 мг, 2, 62 мг витамин B3, витамин B5 1.85 мг, 0, 54 мг витамин В6, 905 мг калий, 454 мг фосфор, 107 мг магнезий, 51 мг калций, желязо, 9.02 мг, 0.85 мг мед, 3.6 мг цинк, 1.43 мг манган, 8.2 мкг селен.
Коментари