Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хималайска розова сол - солта на живота!

Хималайска розова сол - солта на живота!

Хималайска сол

Солта идва в много видове от различни среди с различни цветове и свойства. Всяка част на Земята има свой собствен вид сол.

Всички знаем разбира се, че бялата сол се извлича от морето: морската вода се събира в солените блата и се изпарява, като по този начин се появява морска сол, която по-късно в рафинерията се измива и пречиства. Често се работи с химикали, за да се предотврати абсорбацията на влагата и да не се образуват бучки, както и за поддържане на белотата.

Но има и други видове сол, които не са добити от морето, а от мините. Преди милиони години с появата на многобройните планински вериги широките морски езера са били хванати в капана на континента. Постепенно водата се изпарявала, оставяйки солта, като са се депозирали всички хранителни вещества, които се съдържат и които водят до розовия цвят на солта. Ето защо този вид сол е по-чист и днес се извлича от земята.

Хималайската сол е с доста различен вид от готварската сол, която се състои основно от натриев хлорид. Хималайската сол е чиста, много стара, освободена от токсини, които могат да замърсят видовете сол, идващи от морета и океани.

Розовата сол от Хималаите е известна още като бяло злато. Тя е наистина много ценен ресурс и богата на минерални соли, които обаче напълно отсъстват в солта за готвене, сред които е желязото.

Характерният розов цвят се дължи на високото присъствието на минерали. Фактът е, че тази специална разновидност на сол не е подложена на никакво избелване. Поради тази причина има различни нюанси - розов или червеникав цвят, и може да бъде във вид на нехомогенни зърна.

Розовата сол е рафинирана и не се налагат никакви химични процеси. При извличане тя е чиста точно толкова, когато е била депозирана в почвата в продължение на хиляди години. След извличане, тя се измива в наситен разтвор за отстраняване на праха и всякакви остатъци от земята и се опакова.

Сол

Нашите черва абсорбират по-малко количество и има тенденция за подобряване вкуса на храната.

Малките парченца хималайска сол се използват във всякакви ястия, тестени изделия и салати.

По-големите парчета се използват главно за естетика в специални контейнери и не на последно място - се продава под формата на лампи и зрънца за възглавници.

Какви са ползите от хималайската сол?

Използването на Хималайска розова сол вместо готварската сол ограничава риска от задържане на течности и хипертония, като съдържанието на натриев хлорид е значително намален.

Има множество предимства, които могат да възникнат при използването на храна, подправена с хималайска розова сол:

- контролира и регулира нивото на водата в организма, така че да гарантира правилното функциониране;

- насърчава стабилен баланс на нивото на рН в клетките, включително и в клетките на мозъка;

- намалява общите признаци на стареене;

- насърчава подобряване на способността за усвояване на хранителните вещества, намиращи се в храната по червата;

- поддържа дишането и кръвообращението;

- намалява спазми;

- увеличава костната здравина;

- насърчава здравето на бъбреците;

- насърчава по-добър и редовен сън;

Розовата сол не е рафинирана, химически не е обработена по никакъв начин и няма допълнение на противослепващи агенти или други химични компоненти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest