Макароните са полезни за организма. Италианците го знаят още от незапомнени времена. Широко застъпено обаче е и мнението, че макароните са нездравословна храна и ако се ядат честичко, това води до напълняване, но това е грешно схващане.
Пастата е нискокалорични храна, съдържат 190 калории на 50 грама сух продукт. Интересно е и противоречи на общоприетите разбирания, че макароните съдържат необходимото количество белтъчини - по 13 грама на 100 грама продукт, което помага за отслабването, тъй като при тяхната употреба се топят мазнините, а не мускулната тъкан.
Хранителната стойност на пастата се определя от съдържащата се в тях скорбяла - това е нишестето. То се усвоява много добре от организма. Порция от 100 грама макарони обезпечава 10% от дневната ни потребност от белтъчини и въглероден диоксид. Те съдържат така наречените бавни захари, изгарящи в организма изцяло и за дълго време.
Специалистите отбелязват, че тези захари са най-доброто гориво за организма и най вече за тези, които спортуват. Те запълват запасите от гликоген в мускулите. Богати се на витамин В1, а този витамин намалява умората, прави ни жизнени и пълни с енергия.
Макарони в превод от гръцки значи благодат и щастлив. Така гърците са наричали своето тестено изделие с невероятен вкус. После италианците са заимствали тази дума от тях.
Повечето хора мислят, че след като се сварят, макароните трябва да се промият със студена вода. Не правете това, защото така намалява съдържанието на витамини в макаронените изделия и рязко променя температурата им.
Всички знаят, че известни хора поддържат фигурите си със макарони и спагети. Едни от тях са София Лорен и Джейн Сиймор, която е майка на 6 деца, но има фигура на 20 годишно момиче. Основно се храни със супи, салати, спагети и много скариди. Приготвя си макарони с морски дарове, подправени със зехтин и много чесън.
Ето рецепта за паста на Джейн Сиймор: 500 г спагети или макарони, 250 прясно мляко нискомаслено, 1 ч.ч. пилешки бульон, 1 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. масло, 4 скилидки чесън, 1 глава лук, 24 скариди, магданоз и 3 с.л. настъргано сирене.
Начин на приготвяне: Сваряват се макароните и се отцеждат. В загрято масло нарязан лук и чесън се задушават за 5 минути. Добавя се 1 ч.ч. бяло вино, копър, сол на вкус и черен пипер. Вари се виното - да се изпари.
Сипва се бульонът и млякото, намалява се температурата и ври тихо 10 минути. Добавят се скаридите и се варят за 5 минути. Всичко това се смесва с макароните и се разбърква добре. Гарнира се с нарязан магданоз и настърган пармезан.
Хранете се с макарони без мазни сосове и няма да имате проблеми с килограмите си!
Коментари