Когато решаваме да отидем в чужбина, дали по работа, или просто на почивка, обикновено предварително се запознаваме с традициите на страната, която ще посетим.
Има много източници на информация, които ни предлагат възможности да видим това или онова място, съветват ни коя атракция да изберем, какво да хапнем и кой хотел да посетим. Но много малко от нас знаем на каква традиционна напитка да се насладим.
В световния ден на коктейлите - 13 май, ви предлагаме част от творенията в шейкър и напитки, които си заслужават да бъдат опитани, естествено консумирани с мярка и добро настроение.
Перу - Писко сауър
Чили и Перу са двете страни, които претендират, че Pisco Sour е тяхна национална напитка, но коктейлът е възникнал в Лима, Перу. Американския барман Виктор Вон Морис изобретил и след това сервирал първи Pisco Sour в Бар Морис в началото на 1920 г. Тази напитка обикновено се прави с бърбън или уиски, лимон или лимонов сок, както и подсладител.
Япония - Саке
Със своя произход, датиращ от 3-ти век, напитката е чест избор на почитателите и в Япония. Саке се прави от ферментирал ориз. Неразредена съдържа 18 до 20% алкохол. Сервира се студена или топла в специални керамични съдове - токури, след което от тях се разлива в малки чаши, наречени чоко. Отпивайте глътка саке бавно и се наслаждавайте на вкуса ѝ.
Мексико - Текила
Текилата е направена от синьо агаве, растение намиращо се в град Текила, щата Халиско, Мексико. Интересно е, че Мексико държи изключителното международно право над думата "текила", с което се позволява на страната да предприеме съдебни действия срещу страни, които произвеждат напитки с дестилата на синьото агаве-текила. Национално питие на Мексико е Палома - направено чрез смесване на текила със сода с аромат на грейпфрут, лайм и се сервира в чаша със сол. Текилата също се използва и за коктейл Маргарита.
Ню Йорк - Манхатън
Д-р Иън Маршал е създател на коктейл Манхатън. Първият такъв коктейл се сервира на банкет в чест на американския кандидат за президент Самюел Тилдън през 1870 г. Обикновено е гарниран с черешка, Манхатън е тясно свързан с коктейла Бруклин, направен с помощта на сух вермут и ликьор. Манхатън е направен от сладък вермут, уиски и ароматизиран с билкови есенции, което придава и неповторимия му вкус.
Шотландия - Скоч
След дълъг ден на работа бавно отпивайте от чаша си скоч уиски, и ще забравите за всичките ви проблеми. Скоч е малцово или зърнено уиски, произведено в Шотландия и отлежало в дъбови бъчви в продължение на най-малко 3 години. Известните шотландски скоч уиски марки включват Dewar’s, Johnnie Walker, J & B, Chivas Regal и Cutty Sark.
Испания - Сангрия
Ако някога ви се отдаде възможност да се разходите из Plaza Mayor Барселона, спрете и споделете с приятели чаша Сангрия. Тази напитка се състои от вино, нарязани плодове, вид ракия и подсладител като мед, захар, сироп или портокалов сок. Сангрия е популярен коктейл в Испания, Португалия, Мексико и Аржентина.
Куба - Мохито
Историците смятат, че африканските роби, които са работили в захарно-тръстиковите полета на Куба по време на 19-ти век, са допринесли за произхода на Мохито. Традиционният кубински коктейл се състои от бял ром, захар, лимонов сок, газирана вода и мента. Мохито е не само популярна напитка в Куба, но също така е любим коктейл на Ърнест Хемингуей и на много хора в цял свят.
Италия - Белини
Опитайте този вкусен коктейл, ако сте на посещение в Италия. Белини е един от най-популярните напитки в Италия, създадени от Джузепе Киприани, барман в Хари бар във Венеция. Цветът на напитката напомня цвета на тогата на светец в картина на художника от 15-ти век Джовани Белини и тази прилика наложила и името на коктейла. И така, какво има в него? Тази смесена напитка се състои от Просеко и пюре от праскови.
Коментари