Един класически еликсир със своите исторически корени от древна Гърция! Сорбето е наистина една от най-вкусните и освежаващи летни напитки, която може да се направи по много и различни начини.
Тази напитка е все по-често срещано явление, когато става въпрос за летни рецепти. За да впечатлите приятелите и семейството си просто трябва да развихрите въображението си! И все пак, дори и в класиката, могат да се намерят оптимални решения и интерпретации и след това да се насладите на вашия успех.
От пещерите пълни със сняг до двора на Краля Слънце
Произходът на името на сорбето е противоречив, въпреки че се смята, че то е широко разпространено в Средновековието като звукоподражание на звука за глътка напитка. Но историята започва много преди сорбето и поетът Симонид през пети век преди Христа, споменава, че гърците съхранявали сняг в пещери, като го изолирали със слоеве от слама и използвали през лятото, за да се смекчат горещите дни и получат разхлада със студени напитки.
Историта на сорбето продължава и към арабския свят, където в готварска книга от 1226, съставена от Мохамед Ал Багдади е описана рецептата за "sherbeth". Първата писмена рецепта за италиански шербет се появява в 1570 в произведение на Scappi. Сицилианецът Франческо Прокопио Го заразява цяла Европа след отварянето на "Café Procope" в Париж, където дори Луи XIV, Кралят Слънце, е консумирал "замразени води."
Шербет, сорбе или сладолед?
Сорбето се счита за родоначалник на сладоледа, приготвен с вода, захар, сокове и/или плодов пулп. Понякога плодовете са добавени към дестилирани напитки. Сорбето не съдържа мляко, една от основните съставки на сладоледа. Когато се говори за шербет, се очаква, че най-малко 50% е съдържанието на плодове и най-много с 20% захари. За да бъде качествена напитката, срокът на годност е малък.
Подобно на глина за моделиране
Напитката има проста подготовка и няма ограничение на въображението в допълнение към наличните съставки. Така че има различни комбинации, които могат да бъдат изпълнени. Обикновено освежаващо и прочистващо е сорбето с портокал или грейпфрут. Изключително лесно за приготвяне: просто плодовете се пасират и се добавя малко захар. Изстудява се във фризер и се консумира. Трябва да се знае, че захарта, освен че е подсладител, служи и като съставка, която ароматите.
Шербет с ябълка
Нарежете една ябълка, поръсете с лимонов сок и замразете за една нощ. Пригответе топъл сироп от вода и захар от захарна тръстика, добавете джинджифил и канела, оставете да къкри в продължение на 5 минути. След това сложете всичко в миксер, добавете ябълките и разбийте. Сложете течността във фризер. Разбърквайте от време на време и сте готови. Шербет с ябълка и джинджифил, много творчески вариант с екзотичен аромат! Една интересна рецепта за шербет, за да впечатлите гостите у дома.
Шербет с шоколад
Лятото разбира се не е за предпочитане да си приготвяте сорбе с тъмен шоколад. Но за тези, които са зависими от шоколад, този шербет е наистина истинско лакомство! Просто добавете ванилия и какао на прах и не забравяйте, че шоколадът, ако е тъмен, или чистото какао, има антиоксиданти, стабилизиращи кръвната захар. Също така предизвиква усмивка и има свойствата на антидепресант.
Сорбе за всички
Има много съставки, които могат да бъдат използвани при сорбето. Това мога да са сезонни плодове, богати на витамини, фибри и захари, например сорбето с ягода или сорбе с кайсия. Могат да се добавят билки - маточина, босилек, мента, които създават настроение в кухнята. И накрая, сорбето с лимон и босилек е феноменално! Освежаващо и здравословно, класическа версия!
Коментари