Не е случайно, че гроздето е бил любим плод от древността. Ползите му са многобройни. Гроздето влияе върху всеки орган на тялото.
Решилите да се вталяват, често го пренебрегват, като си мислят че е вредно заради сладостта си, но това е грешка. Установено е, че гроздето е добър избор при спазването на диети.
Ако се хапва преди ядене, органичните киселини в него играят ролята за бързо усвояване на протеините и мазнините.
Високото съдържание на влакнини - около 20 %, спомага за изчистването на стомаха и червата от натрупаните токсини. Перисталтиката на червата се подобрява, а преработената храна по-бързо се изхвърля от тялото.
Благодарение на съдържанието на витамини от В-групата, калий, магнезий гроздето подпомага нервната система и повишава устойчивостта на стреса.
То укрепва и паметта. Полифенолите в плода подпомагат функцията на мозъка и координацията.
Гроздето потиска умората, тъй като съдържа големи количества желязо.
Плодът действа успокояващо на целият организъм, подпомага бързото възстановяване на мускулите след умора.
Коментари