Живеем в забързан свят и въпреки че все си обещаваме да се храним по-здравословно и да търсим интересни алтернативи на вредните продукти, не съумяваме. Важно е обаче да знаем, че съществуват редица различни начини да заместим пшеничното брашно, което в повечето случаи използваме, когато печем нещо у дома.
Сред тях са бадемово брашно, оризово брашно, брашно от тапиока и кокосово брашно. В тази статия сме ви подготвили още един по-малко известен, но полезен заместител на бялото брашно и това е брашното от зелени зърна кафе.
Даниел Пърлман, биофизик от Масачузетски университет, е измислил този тип брашно, което е изключително полезно заради антиоксидантното въздействие на зеленото кафе върху човешкия организъм.
Специфичното при приготвянето му е че зърната се пекат за по-продължителен период от време, но същевременно на по-ниска температура. Това позволява на антиоксидантните киселини да се запазят, защото по принцип при нормалния процес на изпичане и обработка на кафето те се губят.
Помислете си само колко богати на вкус ще са мъфините ви за закуска, ухаещи на кафе и сладко. Може да го хапвате и с различни ядки и под формата на пълнозърнести хрупкави блокчета с мед и бадеми.
Създателят на този иновативен тип брашно обаче признава, че то няма как напълно да замени обикновеното такова заради сравнително високата му цена. Както кафеените зърна, така и целият процес на обработка оскъпяват доста брашното, но неговото предложение е да си позволяваме тази енергийна бомба от време на време.
Според неговите думи, ако всеки ден ядете някакъв вид закуска с брашно от кафе, вие няма да имате нужда да пиете редовното си сутрешно кафе, а по този начин традициите се развалят и ще загубите множество лежерни сутрешни моменти.
Опитайте го и ще оцените предимствата му, но не прекалявайте. Всички хубави неща трябва да се използват с мярка!
Коментари