Ябълките са плод, които често избираме за закуска, тъй като е лесно достъпен и чудесен за по-дълго съхранение. Тук обаче ще ви разкажем за един малко по-неизвестен факт, а именно влиянието на ябълките върху останалите хранителни продукти, когато говорим за по-дълго съхранение.
Важно за съхранението на ябълките е те да бъдат поставени на сухо и хладно място и така ще имате от тях за цяла зима. Ако пък сте решили да ги сложите в хладилника, направете го в най-долното отделение, което по принцип е предназначено за плодове и зеленчуци. Там те ще бъдат годни до 50 дни.
![изгнили плодове](/files/lib/600x350/mold-apple.webp)
Където и да ги оставите, не забравяйте, че те продължават с процеса си на узряване, а при него се отделя газ, наречен етен, или още известен като етилен. В него няма нищо опасно, тъй като той е напълно натурален, но може да повлияе на останалите плодове, съхранявани в близост с ябълките.
Колкото по-бързо узряват дадени плодове, естествено толкова по-бързо и те ще се развалят, така че е много важно да не оставяте напълно зрели или презрели, да речем, банани, кайсии или круши, които също отделят малки количества от този газ, така че процесът ще бъде засилен двойно и в резултат само за няколко дни ще откриете кошницата си на хладилника пълна с изгнили плодове.
![Плодове](/files/lib/600x350/zelenchuci_kupa.webp)
Можете обаче и да се възползвате от този процес, така че той да работи във ваша полза, а не да ви вреди. Слагате ненапълно узрели плодове заедно с една ябълка в затворена кутия и не след дълго може да проверите дали отделеният етилен е помогнал. Вероятно ще бъдете зарадвани от крайния резултат, но поне вече ще знаете какво да очаквате.
Коментари