Дренките - есенна аптека от природата
Drenjine - jesenja apoteka iz prirodeКизил - природная аптечка
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Дренките - есенна аптека от природата

Дренките - есенна аптека от природата

Дренки
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Един от най-разпространените храсти в нашата страна е дрянът. Отглежда се като декоративно растение и расте по места с надморска височина до 1300 м. Дренката е плодът на храстовидното дърво. Тя е с червен цвят, продълговата и с вретеновидна костилка. Месеците, през които дренките зреят, са от август до октомври. Узрелите дренки са с приятен сладко-кисел и с леко тръпчиви нотки вкус.

Кога дренките са готови за бране

За лечение се използват зрелите плодове на растението, а понякога младите клонки и корите. Готови за бране са плодовете, които придобият червен цвят. Събират се, без да се изчаква да омекват. Трябва да се откъсват заедно с дръжчиците, когато времето е сухо, понеже като са навлажнени плодовете, лесно се повреждат.

Съхранение и сушене на дренки

Дренките могат да се съхраняват не повече от 10 дни, набрани при обикновени условия. Не бива да се мият, тъй като бързо плесенясват при съхранение. В откъснатите дренки протичат биохимични процеси и поради това плодовете потъмняват, омекват и стават по-сладки и много вкусни, а тръпчивият им вкус почти изчезва. Тогава именно са най-приятни за прясна консумация. Когато решим да сушим дренки, трябва да са добре узрели и твърди. Сушим в сухи и проветриви помещения, разстлани, без да се допират. От 1 кг пресни плодове се получават приблизително 100-150 г сухи.

Ползи от дренки

Сок от дренки

В плода се съдържа голямо количество витамин С, фруктоза, глюкоза, пектини, витамин Р, танини, калий, фосфор, магнезий, желязо. Полезни са при анемия, при сърдечносъдови заболявания, бъбречни проблеми и чернодробни болести. Помагат при заболявания, протичащи със задържане на течности в организма.

Дренките оказват и благоприятно влияние върху алкално-киселото равновесие на организма. Полезни са и при подагра, стомашно-чревни кръвоизливи и обменни нарушения. Използват се пресни или сушени плодове при стомашно-чревни разстройства за затягане и като помощно средство при гастрити, колити и диарии с кървене.

При недостиг на витамин С са полезни за консумация както свежите дренки, така и сушените. Имайте предвид, че при изсушаване червените плодчета загубват почти напълно витамин С, но запазват добрите си вкусови качества и могат да се използват при приготвянето на чай. Подходящи са и за винена напитка. Приготвено вино от дренки е богато на витамин също толкова, колкото и шипковото вино.

Народна медицина с дренки

При повишена температура много освежаващо действат соковете и сиропите от плодовете. Отвара от сушени дренки при диарии се приготвя, като две супени лъжици сушени дренки се накисват в 250 мл студена вода и престояват цяла вечер на хладно. На другия ден извлекът се изпива на 1-2 пъти.

За гаргара при кървящи венци се прави запарка, като две супени лъжици сухи дренки се заливат с 250 мл вряща вода. С охладената течност се правят гаргари или може да се изпие на 1-2 пъти през деня като чай.

Мармалад от дренки

Дренки

Престояли 2-3 дни дренки, за да омекнат, се почистват от дръжките, поставят се в съд с малко вода и се варят. После се намачкват и пасират през сито, за да се отделят кожиците и костилките. Към получената каша се прибавя захар /на 1 кг каша се слага 1/2 кг захар/ и се изсипва в тава. Вари се на умерен огън с непрекъснато разбъркване, докато след лопатката започне да остава трайна следа. Мармаладът се насипва в горещи бурканчета и се затваря с капачки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest