Есен е. И макар на пазара вече целогодишно да се предлагат всякакви сортове круши, именно есента е сезонът, в който те са най-истински и най-вкусни. За ползите от този сочен плод вече е казано много, но дали и крушовият сок е толкова полезен, колкото и самите круши? Отговорът е да, стига да знаете как да си го приготвите и той да е от истинските есенни круши. И преди да се спрем на многобройните ползи от крушовия сок ще Ви покажем и как да си го приготвите.
Естествено, най-добре е да разполагате с домашни круши. Ако няма откъде да се снабдите с тях, просто гледайте те да са български, а не внос от Китай или Аржентина например.
Измийте плодовете, премахнете семенната им част и ги нарежете на резени от около 2 см. Изсипете ги в тенджера и ги посипете със захар, като на 1 кг круши се полага около 300 г захар. Оставете ги за 16 часа да престоят при температура от 20 градуса. Излейте получилия се сок, нагрейте го до 85 градуса и веднага го изсипете в подходящи бутилки, които да се затварят херметически. Съхранявайте ги на хладно място и консумирайте в рамките на 2 месеца.
А ето и с какво е полезен за здравето ни сокът от круши:
1. Сокът от круши нормализира сърдечния ритъм и по този начин ни вдъхва нови сили, особено след тежки физически натоварвания;
2. Консумирайки редовно сок от круши, ние ще повишим имунитета си и ще намалим риска от възпаления;
3. Крушовият сок влияе много добре на храносмилателната система и се препоръчва да бъде консумиран редовно по време на диети;
4. Заради уникалният си състав сокът от круши възвръща доброто ни настроение и ни спасява от есенната депресия;
5. Сокът от круши понижава [лошия холестерол]. Освен това има доказани антисептични, антибактериални и обезболяващи свойства;
6. Крушовият сок може да се използва като съпътстващ лечението на цистити и заболявания на бъбреците;
7. Заради съдържащите се в крушовия сок антитоксини, той е пръв помощник при натравяне с гъби и др. хранителни продукти;
8. Ако страдате от световъртеж, изпийте веднага 1 ч.ч. сок от круши и бързо ще усетите облекчение.
Коментари