Говеждото е смятано от мнозина за най-хубавото месо в света. Благодарение на процента мазнини и специфичния си състав то има специфичен вкус, предпочитан от кулинарите по цял свят. Това е и причината цената му да се отличава от тази на другите меса.
Честа критика към говеждото е, че то е прекалено жилаво и качественото му приготвяне изисква прекалено много усилия. Няколко фермери в Австралия са решили този проблем с нова и малко противоречива иновация. Кравите там са поставени на специален хранителен режим, а именно - наред с регулярната си храна те приемат и големи количества шоколад.
Автор на вкусната диета е крупният земеделец Скот де Бруин, който има няколко стопанства в Южна Австралия. Той храни кравите си от 10 години основно с шоколад. Идеята му дошла на ум, докато търсил подходящия фураж, с който да храни животните в отдалечените му от цивилизацията стопанства. Фермерът бил принуден също така да търси други варианти за изхранване на стоката си поради скока в цените на царевицата.
Разбира се, както повечето животни, така и кравите не ядат шоколад, както ние си представяме. Лакомството били смесвано с фураж и така наред с по-високите количества захари говедата приемали и необходимите им хранителни вещества. На сладкия хранителен режим кравите се поставят, когато навършат 18 месеца, като след всеки изминал месец Де Бруин увеличавал количеството. Непосредствено преди края на живота на добичетата те ядели основно шоколад.
Де Бруин открил също така, че шоколадът не само прави говеждото по-вкусно, но и кравите ставали по-щастливи и го следвали постоянно за нова порция сладост. Месото от хранените така животни е изключително качествено, висококалорично и с много жилки. След като започнал да прилага новия метод за хранене на животните, Де Бруин отчел близо 400% скок в продажбите на своите стоки.
Това е и причината съседните на неговата ферма да въведат същия хранителен режим и за своите животни. Освен шоколад обаче те въвели в диета им и желирани и обикновени бонбони. За щастие кравите могат да усвояват практически всякаква храна благодарение на четирите си стомаха.
Коментари