Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Шепа ядки всеки ден държи докторите надалеч

Шепа ядки всеки ден държи докторите надалеч

Ядки

Едва шепа ядки на ден може за дълго време да държи надалеч от вас докторите, показва ново изследване на група учени от Кралския колеж от Лондон. Според учените консумацията на примерно 20 грама орехи дневно може да ни предпази от потенциално фатални заболявания като инфаркт и рак.

Според изследването ядките намаляват риска от сърдечносъдови заболявания с близо 30%, риска от рак с 15%, а риска от преждевременна смърт - с 22%. Същото количество ядки - еквивалентно на една шепа, също така е свързано с намаляването наполовина на риска от смърт от респираторно заболяване. Рискът от диабет бива намален с близо 40%.

Нашето изследване бе съсредоточено основно върху ефекта от консумация на ядки върху потенциално смъртоносните болести като сърдечносъдовите заболявания, инсулт, рак. Сега обаче виждаме данни, че ядките имат и значително положително влияние и върху други заболявания, които мъчат от години човечеството, казва авторът на изследването д-р Дайфър Андер.

Открихме последователно намаляване на риска от много различни заболявания, което е силна индикация, че е налице реална връзка между консумацията на ядки и различни здравни показатели. Това е доста съществен ефект от толкова малко количество храна, казва още ученият.

Той и неговият екип анализирали данните на повече от 800 000 пациенти от цял свят. Проучването обхващало всички видове черупкови плодове като лешници и орехи, а също и фъстъци, които са технически бобови растения.

Анализът показал, че ядките и фъстъците, които са с високо съдържание на фибри, магнезий и полиненаситени мазнини, трябва да бъдат задължителен и ежедневен елемент от нашата трапеза. Съдържащите се в тях хранителни вещества намаляват сърдечносъдовия риск и опасно високите нива на лошия холестерол.

Някои ядки, особено орехите и бадемите, също са богати на антиоксиданти и могат да се борят успешно с оксидативния стрес и евентуално намаляване на риска от рак. Въпреки че ядките са с доста високо съдържание на мазнини, те също са с високо съдържание на фибри и протеини. Има доказателства, които предполагат, че яденето на ядки всъщност може да намали риска от затлъстяване с течение на времето, сочи още докладът от изследването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати