Последно време всички говорят за новата афера в сладкарството, наречена круфин. Този сладкиш представлява класическа визуализация на фууд порно-то (от англ. food porn - ефектнo, визуално представяне на готвене или ястия в реклами, блогове, готварски предавания или други визуални медии, което предизвиква желание за ядене или до такава степен прославя храната, че я представя като заместител на секса. Фууд порното често е под формата на стилно и провокативно направени снимки на храни, които представят храната толкова предизвикателно, че се доближават до порнографската фотография).
Кремът мислено се стели между виещите се пластове тесто, поръсени с пудра захар - невероятен маслен сладкиш, завит във висока спирала. Заработиха ли ви слюнчените жлези?
Отскоро всички от ранни зори се редят на опашка и чакат в захлас да опитат от възхитителната комбинация между кроасан и мъфин. Сега всяка пекарна и сладкарница предлагат новия хибриден вкус - круфин /кръфин/, или кроасан + мъфин.
Десертът е създаден в сладкарница Мистър Холмс Бейкхаус в Сан Франциско. Един град, който предполага да бъде раят на любителите на сладкиши. И все пак, не е необходимо да се редите на опашка за виза, тъй като този сладкиш може да опитате и в Лондон, в сладкарницата Фокскрофт и Джинджър.
Веднага си задаваме въпроса дали е плагиатство и сладкарският свят е в очакване на скандала круфингейт? И това не е преувеличение, тъй като преди няколко години сладкарница Беа на Блуумсбъри нае адвокати, когато Старбъкс използва тяхната идея за дъфин или донът и мъфин.
Тестото за круфин се приготвя три дни, пече се и се пълни, например с карамел или крем Флъфернътър (фъстъчено масло с маршмелоус). Крайният резултат напомня за усукана фунийка за сладолед, която "моли" да я отхапвате на големи парчета. Ако не искате да чакате, докато лудата сладкарска мода обхване и нашата страна, опитайте се сами да направите круфини.
В сайта ще намерите доста сполучливи рецепти на това сладострастие, които се приготвят бързо и лесно - Круфини с ягодово сладко и Круфини със сирене.
И докато в Лондон и Сан Франциско от ранни зори се тълпят и редят на опашки, нетърпеливо чакащи за топъл круфин и запълващи Инстраграм с нови снимки на сладкото изкушение, ние се чудим какъв ще бъде следващият хит. Хибрид между куфличка и целувка може би? Очакваме с нетърпение!
Коментари