Пицата, вечната класика на света! Тя е във всяко малко градче, във всеки мегаполис, в изискани заведения и едва забележими ресторанти.
В менюто на което и да е от тях присъстват традиционните пица Маргарита, пица Четири сирена, Калцоне, Четири сезона…
Незаменими пици, които въпреки всичко могат да се променят според местните продукти и вкусове. Но вкъщи нищо не ни спира да добавим към любимите си класики малко оригиналност с нотка лют пипер, яйце, рукола или друго.
Пицата, освен всичко останало, е и прекрасна бяла страница за готвачите - и професионалните, и аматьорите - защото могат да я приготвят и сервират по почти всякакъв начин, че дори и подсладена - с шоколад, например. Песто от зеле, бурата, тесто без глутен, веганска пица с кашу… Нищо не е забранено!
Единственото задължително условие, което трябва да се спазва, е че пицата трябва да има основа от тесто. Но тестото не е задължително да бъде от пшенично брашно. За него може да се използва тесто без глутен, тесто от смлян карфиол или от сладък картоф. А за да стане по-бързо - защо не и наан (индийски хляб) или тортиля от жито или царевица.
Обмисляйки следващата си пица, вижте няколко рецепти за пица между класиката и оригиналността, които ще ви накарат да си оближете пръстите.
Хавайска пица
Знаете ли, че Хавайската пица всъщност не е Хавайска, а Канадска. Тя е създадена в Satellite Restaurant в Онтарио през 1962 година от Сам Панопулос. Ето една нейна обновена версия:
Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете с олио тавата, в която сте решили да правите пицата, а след това сложете тестото в нея. Натиснете тестото по стените колкото можете. Ще е трудно заради олиото, но ще стане. След това покрийте с кърпа тавата и оставете на топло за около 30-ина минути, докато се надигне.
Разстелете соса за пица, а върху него настъргано или начупено сирене моцарела. Колкото искате и от двете. След това добавете парченца шунка или бекон и кубчета ананас. Поръсете с прясно настърган пармезан. Печете 25-30 минути докато коричката стане кафява, а сиренето се разтопи. Извадете внимателно, защото е горещо, нарежете и сервирайте.
Пица с песто от артишок и бурата
Пицата с песто от артишок, бурата и рукола е за онези вечери, в които имате нужда от истински вкусна пица, но също и от салата.
Може да си направите домашно тесто с песто от босилек, маслини, спанак и артишок, изпечено почти докато стане златно и хрупкаво. Веднага след като пицата се извади от фурната, я покрийте с прясна бурата и обикновени билки и рукола.
Всяко следващо парче от тази пица е вкусно и много свежо. Пицата може да е със сирене, но също и веган.
Може винаги да замените сиренето бурата с моцарела, ако не го намирате или не го предпочитате. Но все пак, опитайте и с бурата.
Коментари