Още от древността храната е била в основата на възникването на държави и континенти. За древните народи храната е била основен поминък и начин за преживяване.
Именно тези древни народи са в основата на откриването, начините на производство и отглеждане, разпространението на храната, както и нейното приложение за медицински цели.
Древните гърци и римляни са известни освен със своята мъдрост и философски изгледи, но и със своите богати познания като търговци и фермери.
Ето и няколко интересни факти за храната през древността:
- В търговските отношения между населението като основна разменна единица са се използвали семената. Те са били такова богатство, че стойността на някой семена се е равнявала със стойността на златото;
- Киноата е била известна още от древността като най-популярна по онова време е била сред населението на Перу;
- За лечение на различни заболявания древните народи са използвали доста често картофите. Главно са използвани лилави и розови картофи. По тази причина тяхното отглеждане е било приоритетно, защото освен за препитание са се използвали и за такива цели;
- В древността е била много популярна напитка, представляваща ферментирал чай, наречена комбуча;
- Сред основните римски храни са били чесънът и краставиците, а от подправките - босилекът;
- За прабългарите е било известно, че предпочитат да си похапват месо и местни ястия, отколкото растителни продукти. Това явно си ни е останало като дълбоко наследство и до днес;
- Доста любопитен факт е, че в древността владетелите и управляващите са твърдели, че най-вкусното месо е от щъркел.
Коментари