Всички вече познаваме уредите за раклет, които станаха популярни и у нас през последните години. Малко познат е обаче старият традиционен начин за поднасяне на раклет - така, както все още го приготвят в малките китни планински селца на родния за раклета швейцарски кантон Вале.
За целта половин пита от местните швейцарски сирена се поставя на специален уред /виж галерията/ и се нагрява, докато горния пласт на сиренето се разтопи. После питата се накланя с помощта на уреда към чинията, колкото да се остърже с ножа най-горния разтопен пласт на сиренето.
Поднася се задължително с варени с кожата картофи, като тънката им кожичка също се консумира. Маринованите малки краставички и дребни лукчета са неразделна част от раклета. Други подобни туршийки също са добре дошли.
Хапва се бързо, докато сиренето не се е втвърдило и картофът е горещ. Чак след като се изядат, може да си остържете отново. Трябва да е горещо, за да е вкусно.
Бяло вино от колоритния кантон Вале е подходящото питие.
Легендата гласи, че светкавица запалила дървената хижа, в избата на която стареели отбрани сирена. Когато местните жители потушили пожара и успели да се доберат до хранителните си запаси, като слязат в избата, сирената били непокътнати, но от високата температура на пожара се били размекнали и поразтопили.
Изгладнелите стопани се нахвърлили на храната и установили колко е вкусно разтопеното сирене. Ето така се появил раклет, който и до днес е любим не само на местните, а и по цял свят.
Коментари