Чудили ли сте се каква е историята на любимите ни сладки удоволствия, а именно - бисквитките?
Първоначално бисквитите били предпочитани от моряците, тъй като заемали малко място, а им доставяли необходимата енергия. Но при продължителни пътувания се появявали проблеми със съхранението им и така, за да бъдат по-дълготрайни, първо, били изпичани във фурна, а след това изсушавани на слаб огън.
От там идва и името им - bis, което означава двойно, и soquere, което означава пека - тъй като били приготвяни като двойно изпечени.
Постепенно били добавяни нови съставки - гърците ги овкусявали със сушени плодове, персийците - с подправки, китайците ги приготвяли с оризово и сусамено брашно, а египтяните - с брашно от просо.
През XVIII век, познатите ни хрупкави бисквити вече били приготвяни със захар, шоколад, масло, сметана и плодове, и така се превърнали в известните френски бисквити petit beurre.
Геврекът, от своя страна, се отличава с формата си - кръгла, с дупка в средата. Името му идва от турски и означава трошлив.
Съставките на гевречетата се променяли в зависимост от времето, в което били приготвяни. В периоди на пости те били приготвяни с мед и петмез, а за Великден били добавяни яйца и масло. Тестото им е по-плътно и меко от това на бисквитите и се омесва винаги на ръка.
Както и да се наричат тези дребни вкусотии - бисквити или гевречета, те несъмнено представляват любимо лакомство в ежедневието ни.
На 4 август се отбелязва празникът на бисквитите с парченца шоколад. Пригответе си хрупкави американски кукис.
Коментари