Gotvach.bg»Статии»Любопитно»На кого трябва да благодарим за хрупкавите бисквити

На кого трябва да благодарим за хрупкавите бисквити

редакция:
Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
39

Чудили ли сте се каква е историята на любимите ни сладки удоволствия, а именно - бисквитките?

Първоначално бисквитите били предпочитани от моряците, тъй като заемали малко място, а им доставяли необходимата енергия. Но при продължителни пътувания се появявали проблеми със съхранението им и така, за да бъдат по-дълготрайни, първо, били изпичани във фурна, а след това изсушавани на слаб огън.

От там идва и името им - bis, което означава двойно, и soquere, което означава пека - тъй като били приготвяни като двойно изпечени.

Постепенно били добавяни нови съставки - гърците ги овкусявали със сушени плодове, персийците - с подправки, китайците ги приготвяли с оризово и сусамено брашно, а египтяните - с брашно от просо.

През XVIII век, познатите ни хрупкави бисквити вече били приготвяни със захар, шоколад, масло, сметана и плодове, и така се превърнали в известните френски бисквити petit beurre.

Геврекът, от своя страна, се отличава с формата си - кръгла, с дупка в средата. Името му идва от турски и означава трошлив.

Съставките на гевречетата се променяли в зависимост от времето, в което били приготвяни. В периоди на пости те били приготвяни с мед и петмез, а за Великден били добавяни яйца и масло. Тестото им е по-плътно и меко от това на бисквитите и се омесва винаги на ръка.

Както и да се наричат тези дребни вкусотии - бисквити или гевречета, те несъмнено представляват любимо лакомство в ежедневието ни.

На 4 август се отбелязва празникът на бисквитите с парченца шоколад. Пригответе си хрупкави американски кукис.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2
50
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен