Нигела се наричат семената на едногодишното цъфтящо растение от семейство Лютикови. Среща се в района на Югозападна Азия, Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка. Семената му и маслото от тях могат да се срещнат и като полска челебитка, римски кориандър, фараонско масло. Имената черен кимион, лучено семе и черен сусам са всъщност неточни и подвеждащи.
Нигела е познато още и в Римската империя. Наричали са го гръцки кориандър и се използвало като добавка към храната. Авицена описва нигела с думите: Семето, което стимулира тялото и му помага да се справи с умората.
Хранителен състав на нигела
Семената на нигела съдържат 15 аминокиселини, включително осем от деветте незаменими, въглехидрати, мастни киселини, летливи масла, алкалоиди и влакна. Също така съдържа и минералите калций, желязо, мед, фосфор, както и витамините В1, В2, В3, В9.
Здравословни ползи от консумацията на нигела
В Близкия Изток, Индия и Индонезия нигела се използва при астма и бронхиални проблеми, ревматизъм, диария, кашлица, диабет, настинки, главоболие, хипертония, грип, запушен нос, подобряване на паметта, мускулни болки, облекчение на нервно напрежение, импотентност и други.
Използва се и за понижаването на кръвното налягане и нивата на лошия холестерол, както и при ракови заболявания. При комбинацията му с цистеин, витамин Е и шафран се използва като добавка за облекчаване на страничните ефекти на някои лекарства при химиотерапия.
Изследвания показват, че черното семе притежава антибиотични, противотуморни, противовъзпалителни, антибактериални и противоалергични свойства. Също така понижава кръвната захар.
В нигела се съдържа химикал тимоквинон, който подобрява чувствителността на GABA (гама-аминобутирова киселина) рецепторите. Смята се, че може да повиши и концентрацията на киселината в мозъка.
Екстракти от нигела показват невропротективни качества, сравними с тези на аспирина.
Здравословни рискове при консумация на нигела
Черното семе е абсолютно безопасно при бременност и кърмене, както и за деца.
Хората с проблемно съсирване на кръвта трябва да се отнасят с повишено внимание при консумацията, тъй като нигела може да забави съсирването допълнително.
Може да доведе до понижаване на кръвната захар, ако имате доказани аномалии.
Употреба на нигела
Нигела се използва като подправка в печива, десерти, ориз и др. Традиционно нигела се запича, за да се подсили аромата ѝ, но по този начин се унищожава част от етеричните масла и семената губят в голяма степен от лечебните си качества.
Смлените сурови семена, смесени с храна, са най-добрият начин за консумация, за да се достигне до всички ползи от употребата им, без да преминат необработени през стомашно-чревния тракт.
Коментари