Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Замразените храни всъщност са полезни

Замразените храни всъщност са полезни

Следващия път, когато пазарувате, може да не избягвате замразените храни. Много хора не купуват замразени плодове и зеленчуци, защото мислят, че те нямат хранителна стойност в сравнение с пресните продукти. Но ново проучване твърди, че това е просто имиджов проблем, а замразената храна всъщност е полезна.

Въпреки че въпросното изследване е финансирано от Фондацията за замразени храни, диетолози твърдят, че е вярно. Изследователите казват, че имат ясни доказателства, че хората, които редовно пълнят фризерите си с плодове и зеленчуци, изяждат много повече богати на хранителни вещества храни, отколкото хората, които разчитат само на пресни.

Любителите на замразените храни имат значително по-голям прием на ключови елементи и вещества като калий, калций и фибри. Това се потвърждава и от специалисти по храненето, които не участват в проучването. Диетолозите казват, че в крайна сметка всякакъв плод и зеленчук е по-добър от никакъв. Т.е. по-добре е замразени, отколкото да не се ядат никакви.

Проучването, представено от д-р Моурийн Стори от Американското дружество по хранене, анализира данните от национално проучване за здравето и храненето на деца и възрастни в САЩ. Изследователите сравнили потребителите на замразени плодове и зеленчуци с хора, които не използват, от 2011 до 2014 г.

Те установили, че ядящите замразени храни са имали повече порции от продуктите от тези, които не консумират замразени плодове и зеленчуци. Освен това първите имали по-високи количества хранителни вещества, включително калий, диетични фибри, калций и витамин D.

Специалистът по хранене Лара Метц казва, че замразените продукти са чудесна алтернатива на пресните. Тя препоръчва на клиентите си замразените плодове и зеленчуци, когато нямат достъп до пресни. Метц обяснява, че продуктите са замразени при достигане на максимална зрялост и имат много витамини и антиоксиданти.

Ниските нива на важни вещества като калий, калций, фибри и витамин D са проблем на общественото здраве, тъй като водят до редица заболявания. А намалените им нива се дължат на недостатъчния прием на плодове и зеленчуци. Тази разлика може да се компенсира с консумирането на замразени продукти.

Потребителите им имат и по-висок прием на витамини А и С, в допълнение към по-високите нива на останалите важни елементи.

Специалистите препоръчват приема на между пет и девет порции плодове и зеленчуци дневно, но проучването е установило, че само 33% от възрастните американци отговарят на това по отношение на плодовете, а 27% по отношение на зеленчуците.

Предимства на замразените продукти пред пресните са и по-дългият срок на годност и добрите опаковки, които ги предпазват от външни замърсявания по пътя от магазина до дома.

Някои хора не купуват замразени плодове и зеленчуци, защото не знаят как да ги приготвят или не харесват разликата във вкуса в сравнение с пресните. Но има много рецепти със замразени продукти, чийто резултат е чудесен. Така че ги ползвайте смело, единствено внимавайте при избора си като избягвате продуктите с консерванти.

Можете да замразите и сами плодове и зеленчуци, когато не успеете да ги изядете навреме и има опасност да се развалят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати