Агуайо е вид палмово дърво /Mauritia flexuosa/. Намира се близо до блата и други влажни зони в тропическа Южна Америка. Плодовете се използват за производство на сок, сладко и сладолед. След като узреят, те са готови за консумация - просто отлепете кафевите люспи и опитайте хрупкавата жълта плът вътре.
Известният още като Бурити плод съдържат голямо количество витамин C, което ги прави мощни имуностимулатори. Агуайо е най-концентрираният естествен растителен източник на бета каротин или иначе казано - на витамин А в света. Проучвания показват, че той може да филтрира и абсорбира ултравиолетовите лъчи, за които е известно, че допринасят за рака на кожата.
Плодът съдържа и промишлени количества фитохормони. Това са естествено срещащи се съединения, които имитират женските хормони като естроген в човешкото тяло. Така Агуайото осигурява подкрепа на жени, навлизащи в менупауза.
Друг резултат от консумацията му в следствие съдържанието на тези хормони е увеличаването на размера на гърдите, задните части и бедрата при дамите. Затова е наричан още криволичещ плод - защото увеличава женските криви.
Маслото от Бурити се използва от местните племена на Амазонка, за да предпази кожата от увреждане от слънцето. Маслото от този палмов плод е богато на много хранителни вещества, включително есенциални мастни киселини, витамини и бета каротин. Използва се за лечение и успокоение на кожата при изгаряния. Също така подпомага производството на колаген и еластин и овлажнява кожата.
Агуайото съдържа и витамин Е. Той е мощен антиоксидант, който защитава кожата от свободните радикали. Плодът се бори и с екземи и псориазис. Невероятна е ползата му за външния вид на кожата - той я предпазва, хидратира, успокоява.
Съдържа голямо количество ретинол, който стимулира растежа и правилното развитие на лигавиците, костите и хемопоезата (създаване на нови кръвни клетки). Тази амазонска суперхрана спомага за подобряване на цялостното здраве и красота и неслучайно заема почетно място в класациите за най-здравословни храни в света.
Коментари