Едва ли има човек, който може да устои на апетитно парче торта Гараш, но въпреки че името звучи чуждестранно, тази торта е създадена в България преди малко повече от 100 години.
Тортата е дело на сладкаря Коста Гараш, който пристига от Австро-Унгария в Русе през 1885 година. Кръщава сладкото изкушение на свое име, а за любопитния процес около създаването на тортата разбира историкът Веселина Андонова.
В предаването Събуди се на Нова телевизия тя споделя, че открива този факт случайно, след като рови в папките на държавния архив.
Тортата е сервирана за първи път в хотела Ислях хане, който е бил първият луксозен хотел в България в края на XIX век.
Комплексът бил във виенски стил и затова наели Коста Гараш за главен готвач.
Той поема кухнята на хотела, а негови снимки от времето, когато е бил шеф на кухнята, се пазят до днес. В центъра на Русе по това време е била резиденцията на Александър Батенберг, като князът често хапвал в Ислях хане.
Точно в тази сграда Гараш забърква за първи път прочутата торта, като в началото тя била сервирана само на аристокрацията, гостуваща в Русе.
През 1900 година обаче Коста Гараш се мести в София и поема управлението на хотел в столицата. Там отново приготвя своята торта и така столичаните успели да опитат от сладкиша много преди да стане популярен в Европа.
Коментари