Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да угодим на кулинарните капризи на гостите си?

Как да угодим на кулинарните капризи на гостите си?

Ваня СтойчеваВаня Стойчева
Помощник Готвач
38
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-17%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
175.00 лв.
144.45 лв.

Приготвили сте завъртяна манджа, разнася се апетитен аромат и чакате с нетърпение гостите ви да се възхитят от вас и кулинарните ви умения. Да, но винаги има едно Но.

Оказва се, че не познавате чак толкова добре новите колеги на съпруга си и те не са типичните гастрономи и ценители, които сте очаквали. Гостите ви остават гладни, а вие - разочарована от неуспеха на вечерята, която сте очаквали с нетърпение, за да впечатлите бъдещите си приятели.

Какво да направите, когато не познавате добре хората, за които ще готвите, и техните вкусове? Така наречените капризни обичат простички неща без съчетаване на много и различни вкусове. Слагайте топли раз ядки, включващи хлебчета и домашно приготвени пастети без изобилие от подправки, важен е основният вкус на предложеното.

Добавяйте зехтин, той придава аромат и е калоричен, след консумация оставя усещане за ситост. Топлите предястия с кашкавал също са подходящи и в повечето случаи радват специалните гости.

Със салатите е трудно да сгрешим, ако оставим гостите ни сами да си я овкусят и не прекаляваме с продуктите. Зеленчуците трябва да се свежи и по възможност сезонни - туршии и салати с кисели краставички се поднасят само на хора, с които вече сте сядали на маса и знаете, че имат интерес към тях.

Много хора не обичат да виждат чушки, домати, моркови, лук или други зеленчуци на парченца в ястието си. А точно те всъщност дават нюанс на ястията и без тях сготвената основна храна може остане блудкава и безвкусна. Затова не прекалявайте с количеството на зеленчуците, но ги и пасирайте, вкусът и ароматът им се поема от храната, но те не се виждат, не дразнят окото, а само лекичко галят небцето.

Много мъже не обичат десерти, а жените пък си умират за тях - всяко хранене, в което липсва нещо сладичко, за тях е непълно. Какво да приготвим, за да завърши вечерта вкусно? Нещо екзотично, различно и нетипично за нас и нашата кухня, повечето хора се изкушаваме дори само от любопитство да опитат. А когато то е с натрапчиво сладък вкус, с добавен алкохол или нехарактерни за сладкарството продукти като моркови или някой цветя дори, десертът ни ще е кулминационен завършек на вечерта.

Старанието и вниманието, което влагаме, знанията, които имаме и желанието ни гостите да останат доволни от престоя си при нас печели нови приятелства и не ощетява гастрономите и ценителите, за които храната остава вкусна, макар и поднесена по различен начин.

Хубаво е да знаете, ако гостите ви изобщо не обичат някаква храна, за да не я приготвяте и сервирате, но ако това невинаги е възможно, дайте избор на гостите си с лесни, но различни вкусотии, които няма да ги изолират от предложената от вас вкусна храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен