Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да угодим на кулинарните капризи на гостите си?

Как да угодим на кулинарните капризи на гостите си?

Ваня СтойчеваВаня Стойчева
Помощник Готвач
37198

Приготвили сте завъртяна манджа, разнася се апетитен аромат и чакате с нетърпение гостите ви да се възхитят от вас и кулинарните ви умения. Да, но винаги има едно Но.

Оказва се, че не познавате чак толкова добре новите колеги на съпруга си и те не са типичните гастрономи и ценители, които сте очаквали. Гостите ви остават гладни, а вие - разочарована от неуспеха на вечерята, която сте очаквали с нетърпение, за да впечатлите бъдещите си приятели.

Какво да направите, когато не познавате добре хората, за които ще готвите, и техните вкусове? Така наречените капризни обичат простички неща без съчетаване на много и различни вкусове. Слагайте топли раз ядки, включващи хлебчета и домашно приготвени пастети без изобилие от подправки, важен е основният вкус на предложеното.

Добавяйте зехтин, той придава аромат и е калоричен, след консумация оставя усещане за ситост. Топлите предястия с кашкавал също са подходящи и в повечето случаи радват специалните гости.

Със салатите е трудно да сгрешим, ако оставим гостите ни сами да си я овкусят и не прекаляваме с продуктите. Зеленчуците трябва да се свежи и по възможност сезонни - туршии и салати с кисели краставички се поднасят само на хора, с които вече сте сядали на маса и знаете, че имат интерес към тях.

Много хора не обичат да виждат чушки, домати, моркови, лук или други зеленчуци на парченца в ястието си. А точно те всъщност дават нюанс на ястията и без тях сготвената основна храна може остане блудкава и безвкусна. Затова не прекалявайте с количеството на зеленчуците, но ги и пасирайте, вкусът и ароматът им се поема от храната, но те не се виждат, не дразнят окото, а само лекичко галят небцето.

Много мъже не обичат десерти, а жените пък си умират за тях - всяко хранене, в което липсва нещо сладичко, за тях е непълно. Какво да приготвим, за да завърши вечерта вкусно? Нещо екзотично, различно и нетипично за нас и нашата кухня, повечето хора се изкушаваме дори само от любопитство да опитат. А когато то е с натрапчиво сладък вкус, с добавен алкохол или нехарактерни за сладкарството продукти като моркови или някой цветя дори, десертът ни ще е кулминационен завършек на вечерта.

Старанието и вниманието, което влагаме, знанията, които имаме и желанието ни гостите да останат доволни от престоя си при нас печели нови приятелства и не ощетява гастрономите и ценителите, за които храната остава вкусна, макар и поднесена по различен начин.

Хубаво е да знаете, ако гостите ви изобщо не обичат някаква храна, за да не я приготвяте и сервирате, но ако това невинаги е възможно, дайте избор на гостите си с лесни, но различни вкусотии, които няма да ги изолират от предложената от вас вкусна храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати