Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Етикет: Как да се държим в японски ресторант

Етикет: Как да се държим в японски ресторант

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
3 от 4 Снимки

3. Употреба на хаши


Традиционните японски клечки за хранене се наричат хаши. Основно правило при използването им е да ги държите правилно. Ако пред вас е сервирана купа с ориз, никога не ги забождайте изправени в съда. Този ритуал се приема от будизма за привличащ смъртта. Най-добре или ги поставяйте на съответната поставка, или си ги дръжте в ръка.

Когато гостуваме на различни страни и култури, е добре поне бегло да се запознаете с месните традиции и обичаи. Япония е страната, която най-отявлено държи на честта и почитанието и има едни от най-непоклатимите правила при хранене. Не ги ли спазвате, рискувате да си навлечете гнева на домакините си. Същото важи и за японските ресторанти на местно ниво.

Ниска масичка и хранене на земята – това невинаги е задължително в японския ресторант. Когато са в Западния свят, азиатците се съобразяват с местните маниери на хранене. В отговор очакват клиентите също да покажат своето уважение към японската култура и кухня.

Когато отидете на японски ресторант, то трябва да сте готови да се сблъскате с някои от съществените разлики в етикета. Някои от тях са в тотален разрез с общоприетите за Запада. Вижте в галерията ни кои са нещата, на които трябва да обърнете внимание:

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати