Бабината зимнина се оказва двойно по-евтина от купешката тази година. Да си направим сами запаси за зимата е двойно по-изгодно този сезон.
Ако си направите сладко у дома, е логично да сложите достатъчно плод. Решите ли да си купите биосладко от сергиите, резултатът е по-висока цена и по-малко плодчета.
Разликите между домашното производство и купешкото тази година са особено високи. Те стават дори още по-сериозни, когато ползваме плодове или зеленчуци собствено производство.
Компот от праскови, направен у дома, възлиза на левче буркана. В магазина обаче за 550 г трябва да дадем средно 3 лв.
Разликата при компотите от малини е по-малка. Домашният възлиза на 1.50 лв., докато в супермаркетите е средно по 3 лв. Компотите от други сезонни плодове като боровинки например струват 2.50 лв. Купешкият компот от боровинки възлиза по 4 лв. Най-евтино пък излиза компотът от сливи – по-малко от левче, докато в магазина е 1.70 лв.
При конфитюрите разликата в цената е около 0.50 ст. Ако отидете в специализиран биомагазин, цената на бурканче скача на 5 лв., докато вкъщи възлиза най-много на 1.50 лв.
Корнишони, зелен фасул, домати в консерви, буркана с царска туршия – независимо какво ще подготвите за зимата, приготвите ли го у дома, ще ви излезе много по-евино. В същото време при домашното приготвяне на зимнината трябва да имаме предвид и разходите за ток или дърва, особено ако се правят големи количества. В сметката влиза и времето, което сме отделили за приготвянето му. Удоволствието да ядеш нещо, което си направил сам обаче, е неизмеримо в суми.
Коментари