Сайтанът е една от актуалните в момента храни. Независимо че допреди десетилетие той не беше особено разпространен в България, сега все по-устремено си проправя път към трапезата на вегетарианците, както и в менюто на хората, които обичат да експериментират в кухнята. Но ако все пак не сте се запознали още с този продукт, вижте няколко интересни факти за него в следващите редове!
- въпреки че сайтанът е направен от пшеница има много малко общо с брашното или хляба. Наричан още пшенично месо, той изненадващо много наподобява месо, когато е сготвен. Това го прави идеален негов заместител;
- сайтанът има високо съдържание на протеини, което го прави популярен протеинов източник за вегетарианци и вегани. Вкусът му може да бъде различен, точно както този на пилешкото месо, когато е сготвено по различен начин;
- сайтанът напомня донякъде и на гъби портобело. Истинската причина обаче поради, която той е толкова популярен, се крие в текстурата, а не във вкуса му. Да, въпреки че все още не е толкова разпространен като тофуто, той бързо набира популярност. Това е така, защото има способността да приема структурата и донякъде вкуса на месо;
- сайтан може да се види тънко нарязан в сандвичи, или дори превърнат в сочни имитации на ребра или пилешки крила;
- в магазините винаги се намира в хладилните отделения;
- можете да приготвите сайтан в тенджера, залят с някакъв сос и загрят за малко. Друг вариант е да го сложите в тиган, леко да покафенее, да добавите зеленчуци, след това да разбъркате с къри или подправки по вкус. Ето, че имате прекрасно веганско ястие! Възможностите за приготвяне са много, трябва само да разчитате на вашия вкус и фантазия;
- както вече стана дума, сайтанът изключително много наподобява месо. Затова и много природозащитници смятат, че той ще е месото на бъдещето. И скоро мнозинството от хората ще предпочетат него пред мръвките от животински произход.
Коментари