Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Желе от кафе - хитът сред десертите в Япония!

Желе от кафе - хитът сред десертите в Япония!

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
Японско желе от кафе
Снимка: The Sweet Japan Blog
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-18%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
60.14 лв.

Желето от кафе е десерт, приготвен от от черно кафе и желатин. Въпреки че някога е било обичайно за британските и американските готварски книги, сега е най-разпространено в Япония, където може да се намери в повечето ресторанти и магазини.

Желето от кафе е било направено за първи път в клон на японски магазин за кафе през 60-те години на миналия век и е станало популярно в цяла Япония.

Кафеното желе е леко и не прекалено сладко, въпреки че можете да настроите сладостта според вашите предпочитания. То е перфектно като десерт след вечеря. Желираното кафе е освежаващо и студено и това го прави страхотен десерт за лятото.

Благодарение на невероятния му вкус и простотата на приготвянето му този десерт е един от най-често приготвяните десертите в Япония. Най-подходящо е еспресото заради прекрасния аромат, който придава.

Когато правите желето, имайте предвид, че трябва да се втвърди в подходящ съд. Плитък тиган или тава са подходящи, за да се създаде тънък слой желе, който след това да бъде нарязан на кубчета.

Може разбира се да бъдат използвани малки чашки и желето да бъде сервирано, без да е нарязано. Ако търсите необичаен и запомнящ се десерт, това японско изкушение е точно за вас.

Нужни са ви:

Желе от кафе
Снимка: The Spruce

2 чаши кафе

2 супени лъжици захар (коригирайте количеството захар спрямо вашите предпочитания)

1 супена лъжица желатин на прах (смесен с 4 супени лъжици вода)

Как да го направим

Поставете кафето и захарта в тенджера. Загрява се почти до кипене, като тогава спирате топлината. Изсипете желатиновата смес и разбъркайте добре, докато се разтвори. Когато се охлади, изсипете в чаши или в друг подходящ съд. Приберете го в хладилника, докато напълно се стегне.

Преди да го сервирате, може да го декорирате със сметана и шоколадов сос. Сервирането е въпрос на вкус и въображение, но със сигурност ще впечатлите всички около масата с този невероятен десерт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest