Въпреки че сосът Шрирача (в превод печен сос) е на кулинарната сцена само от 80-те години на миналия век, той бързо навлиза в кулинарния свят. Неговият вкус е уникален, пристрастяващ и изключително разнообразен.
Този ярко червен лют сос се прави от червени люти чушки, чесън, оцет, сол и захар. Сосът е лют с лек намек за сладост, което го отличава сред разнообразието от люти сосове.
Шрирача често служи като подправка в тайландски, виетнамски и китайски ресторанти в САЩ. Има известен дебат относно етническата принадлежност на соса и с право.
Най-популярната марка се произвежда в Съединените щати от Huy Fong Foods, която е собственост на виетнамски имигрант и е кръстена на местните люти сосове в малкия град Шри Рача в Тайланд.
В началото на 80-те години, Дейвид Тран имигрира в САЩ от Виетнам и се установява в Лос Анджелис. Там, не успявайки да намери лют сос, който да му хареса, Трън, започва да прави свой. В началото Тран продава от своя микробус, докато днес фирмата му продава над 10 милиона бутилки годишно. Като повечето подобни сосове Шрирача е универсален.
![Сос Шрирача: Пристрастяваща пикантност и богат вкус](/files/lib/600x350/luti-chushki-photo1.webp)
Ето няколко от начините, по които можете да му се насладите:
- оригиналната употреба на този сос е като дип, или иначе казано изсипете малко в купичка и топвайте в него любимите си храни;
- смесен с други сосове: слива се чудесно със сладки кремове и сосове, заквасена сметана, майонеза или сметана на базата на крема сирене - резултатът е зашеметяващ;
- идеално допълва доматена супа или гаспачо, а също така и всякакъв вид крем супи;
- месото от всякакъв произход и сос шрирача са създадени един за друг, идеален е както за маринати, така и като добавка към месни ястия;
За каквото и да го използвате, най-доброто време за добавяне на соса към храната е след като тя бъде премахната от огъня.
Коментари