Колкото и безобидно да ви изглежда вечерното пържене на картофи или риба, това може да доведе до сериозни последици като промяна на времето, утежняване на ефекта на глобалното затопляне и дори снежен апокалипсис.
Ново проучване установи, че пърженето на храна може да промени времето, тъй като мастните киселини, отделени във въздуха от олиото за готвене, помагат да се образуват облаци. Изследователите предполагат, че влиянието на пърженето на храна може дори да е достатъчно голямо, за да има охлаждащ ефект върху планетата.
Изследователи от Университета в Рийдинг, Великобритания доказаха за първи път, че мазнините, освободени по време на готвене, могат да образуват сложни 3D структури в атмосферните аерозолни капчици. Екипът вярва, че образуването на тези структури вероятно ще удължи атмосферния живот на тези молекули и ще окажат влияние върху начина на образуване на облаците.
Известно е, че молекулите на мастните киселини, покриващи повърхността на аерозолните частици в атмосферата, могат да повлияят на способността на аерозолите да участват в облачното образуване, казва д-р Кристиан Пфранг, съавтор на изследването.
Това е първият път, когато учените обмислят какво правят тези молекули вътре в аерозолната капчица. Те сглобили редица сложни подредени модели на молекулни структури, използвайки уловени левитиращи капчици олеинова киселина (мастна киселина, свързана с готвене), уловени в небето на Лондон.
Изследователите открили, че молекулите на мазнините се свързват с кристално подобни сфери или цилиндри, за които е известно, че влияят върху поглъщането на водата. Други експерименти показали, че мастните киселини в тези структури са по-устойчиви на озон и така могат да оцелеят по-дълго и да продължат да левитират в атмосферата. Откритията показват, че удължената продължителност на живота на тези молекули вече спомага в облакообразуването.
Учените предполагат, че в гъстонаселените райони, където кулинарните предпочитания на населението са свързани с повече пържене, климатът може да се определя до голяма степен от мастните молекули в атмосферата.
Вероятно тези мастни структури оказват значително влияние върху поглъщането на вода от капчиците в атмосферата, увеличават живота на реактивните молекули и според нашето проучване това може да утежни парниковия ефект и съответно да забърза процеса на глобалното затопляне, казва д-р Пфранг.
Това ще доведе до топене на ледниците, наводнения, измръзване на океанските течения и рязка промяна на климата, а нищо чудно и снежен Апокалипсис в Северното полукълбо.
Замислете се за това следващия път, когато сложите поредната порция пържени картофки, добавя ученият.
Коментари