През последните десетилетия все повече компании търсят вариант, който отлично да имитира вкуса на месото и в същото време да не е месо от убити животни. Смята се, че най-добрата алтернатива ще е месо в епруветка.
За момента соята е единствената имитация на пазара, която може да купите, ако не ядете месо. Но тя е далеч от истинския вкус на месните продукти.
Според Wall Street Journal през 2016 година приходите от продажба на продукти, имитиращи месо са стигнали 700 милиона долара, а до 2021 година ще се увеличат до 863 милиона долара.
Китай и Израел са основните играчи при производството на алтернатива на месото, а в технологията са инвестирали Бил Гейтс и Ричард Брансън.
Твърди че, че лабораторното месо ще е двойник на истинското месо, но за него няма да се отглеждат и убиват животни, защото ще е използва методът ин витро.
Целта е да се задоволи нуждата от месни продукти за изхранване на населението, но и да бъдат премахнати животинските стопанства, които често използват големи количества антибиотици.
Друго от преимуществата на месото в епруветка ще е запазването на природните ресурси, а емисиите на въглероден диоксид в атмосферата ще бъдат понижени.
Надеждите са, че новата технология за производство на месо ще ни предлага продукт от високо качество, но и ще помогне за опазването на околната среда.
Коментари