Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Създадоха алтернативно месо за вегетарианци

Създадоха алтернативно месо за вегетарианци

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Вегетарианско месо
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.

Нов вид месо специално за вегетарианци беше създадено от европейски учени.

Външният вид на новия продукт е почти същият като този на обикновеното месо.

Вкусът му също напомня на месните продукти, но в състава му влизат само зеленчуци.

Революционният заместител е разработен от специалистите на Университета на природните ресурси и науката съвместно с техни колеги от Университета Вагенинген.

Заместител на месо

В създаването на продукта са взели участие и 11 фирми, ангажирани в производството на храните.

Новият вид месо е създаден по инициатива на проекта „LikeMeat".

Ръководителят на проекта Флориан Уайлд от института в Фраунхофер смята, че в близко бъдеще този заместител ще ще започне да се произвежда в промишлени количества, ще бъде евтин и с дълъг срок на годност.

Продуктът е подходящ не само за вегетарианци, а и за хора, страдащи от алергии.

Създателите на продукта обявиха, че при производството на новия вид месо не са причинени никакви щети на околната среда.

Месо

Учените търсят нови заместители на месото предвид нуждите на увеличаващото се човечество от храна, особено от месо.

Според статистиката на "Лайв сайънс" консумацията на месо ще се удвои до средата на века.

Биологът Патрик Браун твърди, че разполагаме с цял клас продукти, които по никакъв начин не се отличават от обикновеното месо.

Според него, ако се отглеждат по-малко животни, ще се ограничи рискът от предаване на болести от тях върху хората, ще отпадне нуждата от земи за пасища, ще се спестят много растителни посеви, които иначе се дават за храна на животните.

Биологът смята, че ще има огромна полза, ако насочим усилията си към превръщането на евтините, изобилни и устойчиви растителни култури в богати на хранителни вещества и по-специално на протеини "месни" продукти, които хората консумират именно заради тези им качества.

Досега други учени са пробвали да решат проблема за създаването на месо в лаборатория чрез стволови клетки, но цената за това алтернативно месо би била много висока и невъзможна за голяма част от потребителите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest