За всички от нас, които вярват в правата на животните, но не могат да устоят на вкусната пържола в чинията си, учените създадоха месо, което се получава без убийство.
Всички знаем колко неетично е да ядем месо. Ужасът се засилва, когато минем покрай някоя кланица и усетим отвратителната миризма, която се носи оттам. И въпреки това в крайна сметка в нас надделява кръвожадното желание за сочни ребърца на скара.
Учените откриха начин всичко това да не ни притеснява повече. Те създадоха месо без убийство. То е иновативно ин витро месо, получено чрез клониране на клетки.
В началото на своята работа учените са успели да култивират органични мускулни клетки извън тялото на животното. Днес те успешно получават цели парчета месо, без да се налага да умъртвяват животните.
Интересното е дали новият вид месо ще се окаже апетитна хапка и за вегетарианците. Според мнозина самата мисъл, че това все пак е месо, макар и клонирано, ще продължава да ги отблъсква.
Преди две години холандски учени за пръв път създадоха отгледан в лаборатория бургер. След протестни демонстрации обаче проектът бе спрян. Днес екип от израелски учени продължава работата им. Според тях ин-витро месото е това, от което светът се нуждае.
То ще бъде една хуманна алтернатива, която ще намали вредата за животните и ще даде на хората месото, което искат да ядат. Ин-витро месото ще се предлага свободно в супермаркетите най-рано през 2018 година.
До момента учените са успели да създадат прототипи на пилешко. Работи се още върху говеждо, свинско и агнешко месо. Методът се приветства от консуматорите. Технологията има много етични и здравни предимства.
Учените предполагат, че скоро ще могат да произвеждат месо от всеки животински вид. Като се има предвид, че много вегетариански продукти съдържат остатъци от месо, а понякога и човешко ДНК, технологията ще бъде една прекрасна алтернатива и за тях.
Коментари