В древните лечебни колекции много полезни рецепти включват яйчни черупки. Съвременните изследвания са доказали уникалната стойност на яйчните черупки и че яйцето е идеален източник на калций.
Особено ценни са яйцата от диви птици, които живеят в екологично чисти райони, но и обикновените кокоши яйца не трябва да бъдат пренебрегвани.
Липсата на калций в организма засяга човешкото здраве по най-зловредния начин. Жените, които имат липса на калций, трудно могат да родят поради отслабена мускулатура на матката.
При децата това се изразява в неправилен растеж на зъбите или заболявания на костите като рахит. Към това може да се добави анемия, настинки, херпес, алергии и много други болести.
В човешкото тяло лекарства като креда или калциев хлорид са лошо усвоени. В същото време яйчната обвивка съдържа около 90% калциев карбонат и лесно се смила. Също така съдържа всички микроелементи, необходими за човешкото тяло: мед, флуор и манган. Съдържа и фосфор, сяра, желязо, цинк, силиций и много други или общо 27 елемента.
Това е истински дар на природата. Съставът на яйчната черупка е идентичен със състава на зъбите и костите на човек. Успешно стимулира хематопоетичната функция в костния мозък. Ценен фактор е при лечението на радиационни заболявания.
Яйцето е много полезно за малките деца – при образуването на костна тъкан в тях се изисква интензивен прием на калций.
Препоръчва се яйчни черупки да се приемат два пъти годишно с продължителни курсове в рамките на 10-15 дни.
Коментари