Странични ефекти при приема на желязо
Neželjeni efekti prilikom unosa gvožđa
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Странични ефекти при приема на желязо

Странични ефекти при приема на желязо

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532497
Странични ефекти при приема на желязо
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Един от жизненоважните минерали за организма на човека е желязото. Когато има недостиг на желязо в организма, това води до анемия. Тя се проявява със симптоми като умора и слабост. Тези симптоми са свързани с по-малкото количество кислород, който постъпва в тъканите. Това е така, защото основната функция на желязото в организма е да пренася кислород до всяка клетка. От развитие на железен дефицит са застрашени най-вече децата, бременните жени и жените преди менопауза.

Излишното количество желязо в организма не се усвоява, а се натрупва и това води след себе си нежелани последици. Особено за децата е много важно приемът на желязо да бъде котролиран от лекар.

Когато количеството желязо в организма е по-голямо от необходимото настъпва предозиране. Най-често това води до следните неприятни симптоми: гадене, повръщане, стомашен дискомфорт, диария или запек, киселини. Също така имайте предвид, че когато приемате препарати, съдържащи желязо, изпражненията се оцветяват в черно.

Ако продължителен период от време пиете препарати, съдържащи високи дози желязо, това ще доведе до натрупването му в тъканите и органите. Когато има натрупване на желязо в черният дроб, това води до нарушаване на функцията му.

Странични ефекти при приема на желязо

Още по-сериозно е положението, ако желязото се отлага в сърцето, защото може да развиете сърдечна недостатъчност. Последиците за кожата и лигавиците е появата на типично оцветяване. При натрупване на желязо в организа може да развиете и диабет.

Приемът на големи дози желязо (например над 100 пъти от препоръчителната дневна доза) е токсично за организма. Започва често повръщане, диария с кръв, увреждане и умиране на част от клетките на стомашно-чревния тракт и в най-тежките случаи може да има фатални последици. Това е основна причина да пазите децата и те да нямат достъп до препарати, съдържащи желязо.

Когато на пациенти в болнични условия се вливат препарати, съдържащи желязо, те може да имат следните странични ефекти: болки в ставите, увеличение на лимфните възли, повишаване на температурата или главоболие. Не са редки случаите и на алергичен шок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest