gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Да си отгледаме копър в саксия

Да си отгледаме копър в саксия

Копър
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Удобно и практично е, когато винаги имате под ръка пресни подправки. Приготвените с тях ястия са много по-ароматни, красиви и вкусни.

В тази връзка можете и сами да си отгледате копър вкъщи. В дома това непретенциозно растение се чувства не по-лошо, отколкото в градината.

И при добри грижи предоставя много зеленина. Освен това не изисква прекалено много усилия, така че и неопитните градинари биха се справили с отглеждането му.

За да отгледате копър вкъщи, ще ви трябват:

- семена от непретенциозен копър;

- почвата, предназначена за растения на закрито;

- подходящи контейнери (саксии);

- флуоресцентни лампи;

- сложни минерални торове.

За отглеждането на копър у дома, често се избират сортове, устойчиви на температурни промени, с висок добив и устойчивост на болести по растенията. Такъв например е копърът от сорта Грибовски.

В градината копърът може да расте на почти всякаква почва. Но успешното отглеждане на копър у дома е възможно само в плодородна почвена смес, която трябва да бъде предварително приготвена.

За целта от есента е необходимо да се подготви рехава градинска почва и да се смеси преди засяване със закупена неутрална почва за стайни растения.

Капацитетът на контейнера трябва да бъде избран правилно. Важно е копърът да не расте прекалено на гъсто. Да не се забравя и за дренажния слой на дъното на саксията, който също е важен за успешното отглеждане на копър у дома.

Поради високото съдържание на масло в семената на копъра, им е необходимо по–дълго време, за да покълнат. Този процес се стимулира, когато семенцата се накиснат в топла вода за два дни, а течността се сменя регулярно през шест часа. След това преминете към посяването на семенцата.

Копър

За да си отгледате копър у дома, на първо място трябва да помните, че това растение много обича светлината. Така че засетите семена поставете на перваз. През зимата осигурете допълнителна светлина до копъра, като поставите флуоресцентни лампи на височина 50 см над растенията.

Когато саксиите са на перваза, е достатъчно да включвате лампите сутрин в продължение на пет часа. Но ако контейнерите с копър стоят в задната част на помещението, осветлението трябва да е пуснато не по-малко от петнадесет часа.

Грижи за копър у дома

Копърът трябва да се полива редовно. Веднъж на всеки две седмици се препоръчва захранването на разсада със сложни минерални торове. Копърът расте най-добре при температура от 18 градуса по Целзий, но на остъклен балкон, когато температурата падне до 8 градуса, растенията също се чувстват удобно.

В първата седмица, когато копърът никне, е желателно температурата в нощните часове да не е много висока. За целта може да се изкара на остъклена тераса.

Най-благоприятното време да си отгледате копър на прозореца е от март до август. През другото време също можете да го завъдите, но има опасност растенията да станат хилави. Така че придържайте се към пролетните и летните месеци, ако искате да добиете задоволителна листна маса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest