В кулинарията за декорация на торти, кексове, мъфини, кремове и други сладкиши се използват захарни пръчици. На английски те са известни под името sprinkles (поръска). Освен готови от магазина могат да се приготвят и в домашни условия.
Естествено както всички останали рецепти имат своите разновидности, така и захарните пръчици могат да се приготвят по няколко варианта.
Захарни пръчици с царевично нишесте
1 и 1/2 ч. чаши пудра захар
1 супена лъжица царевично нишесте
1 и 1/2 с.л. вода
1 супена лъжица светъл царевичен сироп
1/2 ч. л. ванилов екстракт
цветни бои за храна
Забележка: Царевичният сироп може да се замени с мед или глюкоза, като се спазва съотношението 1:1.
Приготвяне:
1. В средна купа се разбъркват заедно 1 чаена чаша от захарта на прах, царевичното нишесте, водата, царевичният сироп и ваниловият екстракт. Трябва да се получи хомогенна смес;
2. Към сместа се прибавя останалата 1/2 чаша пудра захар. Добавя се после, за да се бърка по-лесно;
3. Сместа се оцветява с желания цвят. Сместа може да се раздели на 2-3 части и да се оцвети с различен цвят;
4. Сместа се прехвърля в пош. Ако е на Wilton се ползва накрайник N4;
5. Поставяме хартия за печене на равна повърхност. С поша се правят тънки и дълги и прави линии;
6. Оставят се да изсъхнат и да се втвърдят за най-малко 12 часа;
7. След като са изсушени линиите, те се отлепят от хартията и с помощта на нож се надребняват и се правят с желаната големина.
Могат да се съхраняват добре в херметически затворен съд.
Захарни пръчици с яйчен белтък
3 ч.ч. пудра захар
3 белтъка от големи яйца
екстракт от ванилия или бадем
оцветител за храна
Приготвяне:
Подобно на приготвяне на целувки, пудрата захар и белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се и ароматът на ванилия, бадем или по желание. Сместа се оцветява и по същия начин се продължава - шприцоване, съхнене, чупене.
Захарни пръчици със захарно тесто /фондан/
Останалото тесто се разточва на тънък лист и с помощта на накрайник на пош/шприц се правят малки фигурки, или се правят хоризонтални линии. Оставят се да изсъхнат и се начупват на малки парченца.
Коментари