gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си направим пушено пиле

Да си направим пушено пиле

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532619
Да си направим пушено пиле
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Пушеното пиле има страхотен вкус и много приятен аромат. Процесът на опушване и съхрание на пушеното пилешко месо включва Е-та и консерванти. Затова е най-добре да си направите пушено пиле сами в домашни условия.

Първото нещо, което трябва да направите преди да преминете към процеса на опушване на месото, е да го осолите добре. Осоляването се прави с морска сол. В голям съд се подрежда месото и се покрива с дебел слой морска сол. Съдът трябва да бъде поставен под наклон, за да може да се оттича събраната течност.

Солта постепенно ще изтегли течността от пилешкото месо и то ще намали обема си. Ако количеството месо е голямо може да се наложи да сменяте солта няколко пъти. Ще разберете, че е необходимо да смените солта, когато тя се е оцветила. В случаи, че месото е от 1 пиле, е достатъчно месото да стои под солта за две денонощия.

Когато мине нужното време месото се почиства от солта и се измива добре. След това се оставя да се отцеди водата и се подсушава. Солта, която е попила в месото е достатъчна, за да бъде то солено и вкусно. По ваше желание можете да натриете месото с различни подправки по ваш вкус.

Опушването на пиле е дълъг процес. Заредете се с търпение, защото резултатът си заслужава. Този процес се извършва в специално подготвени за целта помещения. Внимателно изберете помещението. То трябва да се затваря добре иначе димът ще излиза навън и месото няма да се опуши добре.

Парчетата месо за опушване се редят на разстояние едно от друго и се закачат на високо място. Целта е да не са близо до пещта и до горешия въздух. Месото трябва да се суши на студен пушек, за да изсъхне естествено.

Добре е температурата на въздуха да е от 20 до 25 градуса. Колкото по-силен искате да бъде вкусът на месото, толкова по-дълго трае процесът на опушването. Обикновено месото се опушва седем дни, но може да удължите периода до десет дни.

Да си направим пушено пиле

За да бъде хубав пушекът дървата трябва да бъдат сухи. Когато запалите огъня в пещта, внимавайте да не стане много силен. В случай, че изпуснете момента и огънят се разгори много, не го поливайте с вода, а само леко напръскайте с вода. Може да постигнете същия резултат и като обърнете парче дърво в пещта. Така ще спрете пламъците и ще остане само димът, който всъщност ви е необходим за опушване на месото.

Когато приключите с опушването на месото го оставете да виси на студено място около три до шест месеца в зависимост от големината на парчетата.

Когато сушите пилешко месо, то става по-сухо и твърдо. Затова се реже на тънки парченца преди консумиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest