След инспекция на 1100 фурни, магазини и хлебозаводи от Българската агенция по безопасност на храните са категорични, че българският хляб е качествен и без забранени добавки.
Проверени бяха и супермаркети, където се пекат хлябове и сладкарски изделия. Целта беше да се установи дали предлаганият хляб спазва законодателството при качеството на храните.
Следеше се за регистрация съгласно Закона за храните, нужната документация за произвежданите видове хляб, безопасност, както и добавят ли се неразрешени и неописани върху етикета съставки.
Анализът е показал, че в произвежданите хлябове се влагат традиционно пшенично брашно от няколко вида – бяло тип 500, Добруджа тип 750, типове тип 1150, пълнозърнесто тип 1850 и царевично брашно.
Различните видове хляб и хлебни изделия са етикетирани в съответствие с изискванията на европейското и национално законодателство, на етикетите са обявени всички използвани съставки, включително и добавките в храните - набухватели, антиоксиданти, киселинни регулатори и консерванти.
След проверките са били съставени 5 акта за административно нарушение, от които 2 са за продажба на суровини с изтекъл срок на годност. Издадени са и 67 предписания за несъответствия.
По-голяма част от предписанията за издадени за подобряване на хигиената в работните помещения и за правилни етикиране, което посочва алергените в състава на хляба.
Коментари