gotvach.bg»Статии»Кулинария»Съхранение и консервиране на рукола

Съхранение и консервиране на рукола

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532490
Съхранение и консервиране на рукола
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Руколата съдържа много витамин С, което я прави много полезна за организма. Когато хапвате рукола вие повишавате устойчивостта на организма към вирусите. Витамин С е мощен антиоксидант, а когато консумирате рукола Вие си набавяте голямо количество от него. Освен това руколата съдържа и витамин А, има тонизиращ ефект, намалява кръвната захар и има още редица други полезни свойства.

Руколата е листен зеленчук. Когато избирате рукола е важно да огледате добре листата. Те трябва да бъдат свежи и лесно чупливи. Ако листата са увехнали, руколата е загубила голяма част от полезните си свойства.

Свежите листа от рукола трябва да съхранявате в хладилник. Не ги изваждайте много време преди консумацията, за да не повяхнат. Най-добре е листата от рукола да извадите от хладилника точно преди да консумирате.

Листата от рукола никога не режете с метален нож. Металът реагира с витамин С, който се съдържа в руколата, и се променя вкусът й. Затова не е подходяща употребата на метални ножове. Най-подходящият начин е да накъсате листата с ръце. По този начин ще съхраните всички витамини и полезни вещества в листата на рукалата.

Ако все пак Ви се случи да повяхнат листата на руколата по една или друга причина, можете да ги сложите в купа с много студена вода.

Руколата в България е предимно вносна и затова цената й висока. Можете да прочетете информация и лесно да си отгледате рукола в домашни условия.

Съхранение и консервиране на рукола

За да бъде салатата Ви свежа, вкусна и полезна винаги изваждайте толкова листа от хладилника, колкото ще консумирате в момента. Не приготвяйте салата с рукола за следващо ядене или следващ ден предварително.

Ако Ви остане неизядена салата, не е добра идея да я съхранявате във фризер. Там вкусът на руколата ще се промени, а листата ще увяхнат.

Неизядените листа от рукола можете да измиете с чиста вода, да ги оставите да се отцедят, да ги подсушите добре с кърпа и да ги сложите в плик. В този вид листата можете да съхранявате 1 ден на най-долният рафт в хладилника.

Свежи листа от рукола, добре измити и подсушени, можете да съхранявате в сухи буркани в хладилник за около две седмици. Така ще имате подръка свежа и полезна салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest