Руколата е уникален зеленолистен зеленчук, който притежава невероятни здравословни и хранителни качества, поради което трябва да присъства често на трапезата ни. Използва се предимно за приготвянето на салати, паста и пица. Има приятен свеж аромат и леко горчив привкус. Най-често се влага в различни салати, но за да да истински вкусна, трябва да се приготви правилен дресинг, който да допълни интересния ѝ вкус.
Най-често салатите с рукола се овкусяват с много бърз и лесен дресинг, състоящ се от зехтин и балсамов оцет. Ако искате да направите вкуса още по-наситен, към зехтина и балсамовия оцет може да добавите малко мед и горчица.
Винаги когато правите салата с рукола за базови съставки за дресинга може да използвате зехтин и балсамов оцет, като разбира се зехтинът е в по-голямо количество, а балсамовият оцет е по-малко. Друг дресинг, който може да си направите, е към оцета и зехтина да добавите малко чесън, лук, черен пипер и морска сол.
Салатата с рукола в повечето случаи се украсява с настърган пармезан, който е чудесен завършек. Руколата чудесно се комбинира и с кедрови ядки, домати, шам фъстък, каперси.
Вижте и някои апетитни идеи с рукола: Салата с рукола и печено сирене, Макаронена салата с домати и рукола и Салата от нахут с рукола.
Коментари