6 причини за раздразнен стомах
6 uzroka izritiranog stomaka6 причин дискомфота в желудке
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»6 причини за раздразнен стомах

6 причини за раздразнен стомах

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
23107k
6 причини за раздразнен стомах
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Червата в стомашната кухина са капризен орган. Всичко е възможно да ги провокира - от ухапване на насекомо, до храна с морски дарове. За радост, това се краткотрайни неразположение - дори тези, които ни изпращат често до тоалетната, и не би трябвало да се тревожим.

Ако това неразположение продължава за около ден, дори до три дни, няма нищо тревожно, споделя д-р Ерик Езралиан, специалист по храносмилателни заболявания, зам.-директор при Geffen School of Medicine USLA.

Има няколко главни причини, които могат да доведат до разстроен стомах.

1. Стрес

При стрес, при пътуване, при включване на нови лекарства може да се стигне до раздразнителен стомах или червата. Това не означава, че трябва да се паникьосвате или пък да пренебрегвате симптомите.

От друга страна, има симптоми, на които трябва да се обърне внимание.

Най-важното нещо, което трябва да се отбележи, е, че има предпоставка за промяна на състоянието ни. Например такива са прекомерни газове, разстроен стомах или странни движения в червата ни. Ако до момента не сме имали такива оплаквания, а се получат гореизброените примери, то е време да посетим и споделим с нашия лекар.

6 причини за раздразнен стомах

2. Коремна болка, която не идва сама

Коремната болка е вид "аларма", и то най-вече ако е придружена със загуба на тегло, трудно преглъщане или кръв в изпражненията. Ако се забелязват тези оплаквания заедно с кошмарната болка, е задължително да определим среща с доктор специалист - гастроентеролог.

Списъкът от потенциални заболявания на червата е дълъг и включва много заболявания - от хемороиди, до рак.

- Ако се случи при млад пациент да се забележи кръв при изхождане, това не е задължително страшно и вероятно се дължи на напрежение по време на движението на червата, но ако се случи при възрастен пациент и той споделя, че до момента не е имал такива оплаквания, то това би могло да е нещо много по-сериозно.

3. Регулярна болка продължително време

При болка в корема от време на време, която продължава с дни и се появява на едно и също място, трябва да се посети лекар. Често болката може да е долу в десен квадрант, което говори за заболяване на апендикса, също така и при горен десен квадрант би могло да е заболяване на жлъчния мехур.

6 причини за раздразнен стомах

4. Рефлукс

Често нощем по време на сън може да се получи рефлукс. Това е функционално разстройство, близо до синдрома на раздразнената лигавица на стомаха и може да наруши съня. Независимо от всичко трябва да се сподели с лекар.

5. Тютюнопушене

Тютюнопушенето увеличава риска от много видове рак, обяснява д-р Езралиан и ако сте пушач, това ще промени картината на заболяването. Също така това важи и за семейната обремененост за рак на дебелото черво или други заболявания на стомашно-чревния тракт. Това е показател за по-висок риск от заболяване и тогава не трябва да се пренебрегват промените, настъпили в стомашно-чревния тракт.

Продължителна болка

И последно, ако нашите проблеми на дискомфорт продължават повече дни, трябва да си назначим среща с гастроентеролог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest