Вие готвите вкусно, имате дори собствен кулинарен почерк, притежавате не само удобна кухня, но и всички новости за нея, облекчаващи труда ви. Захванете ли се за работа обаче, около вас настъпва хаос. Чувствате се като заринати от кухненски пособия и продукти!
Какво да направите, за да е не само приготвено вкусно, но и чисто и подредено във вашата кухня? Просто променете навиците си!
Започнете от вчера
Не оставяйте кухнята си да пренощува непочистена. Миризмите се натрупват, а денят ви едва ли ще започне с приятно чувство, ако в мивката има купчина немити съдове и чинии. Справете се с тях още вечерта, всичко недоядено приберете в контейнерчета в хладилника.
Гответе простичко
Поне докато свикнете де поддържате ред около себе си, избирайте рецепти с по-малко съставки. Това не означава да готвите само паста с кренвирши, но ако готвите с по-малко от 10 продукта, ще икономисате време за чистене и прибиране накрая.
Подгответе предварително продуктите
За да успявате да приготвите вечеря през седмицата чисто и без излишно бързане, почистете и нарежете зеленчуците за предвидените ястия и ги приберете в пликове или херметични контейнери в хладилника. Това ще отнеме малко време от вашата събота, но пък в другите дни ще сте свободни от грижи и ще готвите в чиста кухня.
Използвайте по-малко съдове
Периодично изплаквайте употребените чашки, купи, тенджерки и прибори и ги използвайте отново. Така кухненската ви маса няма да е затрупана с какви ли не съдове, които ще се налага да миете след готвенето. Бонус: поставете близо до вас съд с чиста вода и периодично изплаквайте в нея ножа, с който режете или лъжицата за разбъркване.
Вместо безсмислени разговори, употребете времето, докато ястието е на котлона или във фурната, за да разчистите кухнята. Докато кипне водата или нагледате кекса, преди да го покриете с фолио, имате време да съберете отпадъците, да забършете петната по плота. Ще видите колко свободно време ви остава накрая!
Събирайте отпадъците на едно място
Не разхвърляйте всички отпадъци из цялата кухня: картофените обелки в мивката, морковените - на масата... Определете си една по-голяма стара купа за всички органични отпадъци. След като сготвите, може наведнъж да ги изхвърлите в кофата за смет, вместо да ги събирате из цялата кухня.
Направете си собствено средство за почистване
Ако не се доверявате на химическите средства за почистване в кухнята, направете си свое собствено и безопасно: смесете в бутилка с пулверизатор равни количества вода и оцет и досипете малко спирт и лимонов сок. Пръснете върху масата или плота за готвене и другите работни повърхности и забършете. Дори пръски да попаднат върху продуктите, няма опасност да се натровите, защото всички съставки са натурални и чистят прекрасно.
Избърсвайте пръските веднага
Капки от доматеното пюре, мазнина или частици от нарязаните продукти често застилат печката и плочките на стената, докато се готви. Не ги оставяйте да засъхнат – ще ги избършете по-трудно. Просто ги избършете веднага.
Запасете се с ролка кухненска хартия
Заедно с нея купете и удобна стойка, за да можете по всяко време да избършете ръцете си или мокрите петна и разлятата мазнина. Чистенето след това ще е по-лесно и бързо.
Измислете практична система за съхранение
Колкото по-малко предмети се намират на работния ви плот или близо до печката, толкова по-малко ще се налага да чистите след готвене. Ако харесвате откритите полици, разположете ги по-далеч от печката, за да не попадат по тях пръски от тенджерите и тиганите. Дръжте на тях само това, което ползвате редовно, а останалото кухненско оборудване съхранявайте в затворени шкафове.
Сложете дъската за рязане в найлонов плик
Така ще я запазите чиста и без неприятни миризми, ако трябва да режете по-мазно месо или риба. Остава ви само внимателно да свалите плика, да го загънете и изхвърлите в кофата за смет.
Режете направо над тавата
Сложете дъската за рязане над тавата, в която ще готвите ястието. Така сочните плодове, зеленчуци и месо ще пускат соковете си не наоколо, а в съда за готвене.
Изгребвайте семената с лъжица
Това е прост, но ефектен начин да почистите динята, пъпеша или тиквата, без да разпръсвате семената им из цялата кухня. Особено ако работите направо над кофата за смет или временната купа за отпадъци (спомената по-горе).
Използвайте високи купи и салатиери
Не се опитвайте да смесвате какво и да е в чиния, даже тя да е дълбока - непременно ще изцапате край нея. Разбърквайте каймата с подправките или да речем салатата в дълбока купа. Тя е идеален вариант и за мариноване или приготвяне на плънки за печива и рула.
Режете меките сирена с конец за зъби
Достатъчно трудно е да нарежете меко сирене с нож, но е и достатъчно трудно след това да го измиете. Да не говорим колко от продукта се полепва по него и после изтича в мивката. Използвайте конци за почистване на зъби - по-удобно е. Ако ви се налага да настържете такова сирене, предварително го замразете - настъргването е по-лесно и сиренето не се лепи по рендето.
Коментари