Уикендът на 7 и 8 септември по цял свят се отбелязва като празник на саламите. Тези вкусни деликатеси перфектно се комбинират с вино и сирене, така че хапнете си от любимите си колбаси и запомнете този уикенд.
Саламите се приготвят от ферментирно и сушено месо, а наименованието идва от италиански език и означава сол. Основно правило е, че червото, което обвива салама, трябва да е със същия произход като местото в плънката.
Саламът обикновено се произвежда от говеждо или свинско месо, което се смесва с подправки като черен пипер, чесън и вино, въпреки че съществуват много регионални вариации, съобщават от foodpanda.
Могат да се хапват за закуска, обяд и вечеря. Най-често се приготвят от свинско месо, а класическо българско ястие, включващо колбаса, е боб с наденица.
Най-популярните салами по света са пеперони, чоризо и соппреса. Те се хапват от хора с различни националности, като освен отлично мезе са вкусни и върху пици, салати, сандвичи.
За първи път празникът на салама се е провел през 2006 година в град Хенрико, щата Вирджиния. Той е бил организиран от местните производители на салами и продължил целия уикенд.
Коментари