В Израел се хапва редовно овесена каша и портокалов сок, особено много пържени яйца и филийки или сандвичи в тостер. Нейно величество Закуската в Израел си заслужава напълно! Да се закусва е просто необходимо, но само в тази страна хапват и салата за първо хранене на деня.
Тъй като населението е много цветно откъм националности, всяка група има своите кулинарни навици. Все пак е важно да припомним основният принцип на израелската кухня и религия - никога не се смесват месната и млечната кухня, като месото и млякото се готвят отделно и не могат да се смесват при ядене.
В Израел е обичайно да се закусва с кроасани, млечни продукти или да се пие кафе с бисквити и тарталети. Но има и по-удовлетворяваща версия на сутрешната закуска, състояща се от яйца и салата с домати и краставици, овкусени със зехтин, оцет или лимонов сок.
Сутрешното меню включва най-вече ястия с яйца, пресни сладкиши, конфитюри, няколко вида сирена, риба и десерти.
Важно е да се знае, че по време на закуската израелците изобщо не ядат месо - това се определя от кашрута, което отговаря на еврейските религиозни диетични правила.
Израелските палачинки също са предпочитани в сутрешното меню. Това са пухкави, малки палачинки в стил панкейкс с кленов сироп, плодове и сметана. Друга една от предложените закуски е задължително кроасан с масло и конфитюр.
Независимо дали сте вегани или не, ще ви харесат и още от разнообразието на типични израелски закуски и салати хумус, тахина, салата с кускус, салата с риба тон, печен карфиол.
И разбира се и не на последно място е и известната Шакшука - вкусно ястие с израелски произход. Ястието се приготвя много лесно и бързо. Рецепти се тачи като отлично ястие за закуска!
Друго от основните съставки на израелската кухня е пита хлябът - плоска питка, в която се прави разрез в средата, а в резултат на джоба можете да сложите всичко, което искате - зеленчуци, месо, риба, сосове и др.
Тъй като питката не се подготвя бързо, тогава е по-добре да я направите предварително за закуска. За рецептата ще ви трябват:
брашно- 3 ч.ч.
суха мая- 1 с.л.
сол- 1 ч.л.
захар- 1 ч.л.
зехтин- 1 с.л.
топла вода- 1 ч.ч.
Начин на приготвяне: Налейте чаша вода и разтворете маята в нея, добавете захар и поставете за 15 минути, докато се надигне.
В купата изсипете маята, добавете сол, останалата вода, постепенно добавете пресятото брашно. Накрая добавете зехтин и разбъркайте, докато се получи еластичното тесто.
Смажете купа с растително масло и съберете тестото в купа. Покрийте с мокра кърпа и оставете на топло място за 1.5-2 часа.
След това омесваме още веднъж тестото, разделяме го на 6 топки и ги разточваме на кръгове - примерно 0.5 см. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да починат за около 15-20 минути.
Фурната се загрява най-много за около 10 минути. Поставете тавата за печене във фурната, така че да се загрее.
Когато питите удвоят обема си, ги прехвърлете в горещата тава с хартия за печене.
Пекат се за 4-6 минути, докато се подуят.
Коментари