Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ето защо закуската в Израел е нещо специално

Ето защо закуската в Израел е нещо специално

Израелска закуска

В Израел се хапва редовно овесена каша и портокалов сок, особено много пържени яйца и филийки или сандвичи в тостер. Нейно величество Закуската в Израел си заслужава напълно! Да се закусва е просто необходимо, но само в тази страна хапват и салата за първо хранене на деня.

Тъй като населението е много цветно откъм националности, всяка група има своите кулинарни навици. Все пак е важно да припомним основният принцип на израелската кухня и религия - никога не се смесват месната и млечната кухня, като месото и млякото се готвят отделно и не могат да се смесват при ядене.

В Израел е обичайно да се закусва с кроасани, млечни продукти или да се пие кафе с бисквити и тарталети. Но има и по-удовлетворяваща версия на сутрешната закуска, състояща се от яйца и салата с домати и краставици, овкусени със зехтин, оцет или лимонов сок.

Израелска салата с яйца

Сутрешното меню включва най-вече ястия с яйца, пресни сладкиши, конфитюри, няколко вида сирена, риба и десерти.

Важно е да се знае, че по време на закуската израелците изобщо не ядат месо - това се определя от кашрута, което отговаря на еврейските религиозни диетични правила.

Израелските палачинки също са предпочитани в сутрешното меню. Това са пухкави, малки палачинки в стил панкейкс с кленов сироп, плодове и сметана. Друга една от предложените закуски е задължително кроасан с масло и конфитюр.

Независимо дали сте вегани или не, ще ви харесат и още от разнообразието на типични израелски закуски и салати хумус, тахина, салата с кускус, салата с риба тон, печен карфиол.

Шакшука

И разбира се и не на последно място е и известната Шакшука - вкусно ястие с израелски произход. Ястието се приготвя много лесно и бързо. Рецепти се тачи като отлично ястие за закуска!

Друго от основните съставки на израелската кухня е пита хлябът - плоска питка, в която се прави разрез в средата, а в резултат на джоба можете да сложите всичко, което искате - зеленчуци, месо, риба, сосове и др.

Израелска салата с домати и краставици

Тъй като питката не се подготвя бързо, тогава е по-добре да я направите предварително за закуска. За рецептата ще ви трябват:

брашно- 3 ч.ч.

суха мая- 1 с.л.

сол- 1 ч.л.

захар- 1 ч.л.

зехтин- 1 с.л.

топла вода- 1 ч.ч.

Начин на приготвяне: Налейте чаша вода и разтворете маята в нея, добавете захар и поставете за 15 минути, докато се надигне.

Ето защо закуската в Израел е нещо специално

В купата изсипете маята, добавете сол, останалата вода, постепенно добавете пресятото брашно. Накрая добавете зехтин и разбъркайте, докато се получи еластичното тесто.

Смажете купа с растително масло и съберете тестото в купа. Покрийте с мокра кърпа и оставете на топло място за 1.5-2 часа.

След това омесваме още веднъж тестото, разделяме го на 6 топки и ги разточваме на кръгове - примерно 0.5 см. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да починат за около 15-20 минути.

Фурната се загрява най-много за около 10 минути. Поставете тавата за печене във фурната, така че да се загрее.

Когато питите удвоят обема си, ги прехвърлете в горещата тава с хартия за печене.

Пекат се за 4-6 минути, докато се подуят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Ана Мики
Ана Мики
Интересна статия. Винаги ме е било любопитно да се запозная с чуждестранните обичаи и ястия.
07.04.2020 15:28