Как правилно да съхраняваме лук вкъщи
Kako pravilno da čuvamo luk kod kućeКак правильно хранить лук дома
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как правилно да съхраняваме лук вкъщи

Как правилно да съхраняваме лук вкъщи

ХрисиХриси
Новак
14839
Лук
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Лукът е една от най-необходимите съставки в кухнята. Има много видове лук. Той се предлага с различни форми, размери и цветове, и всеки от тях си има собствен специфичен вкус, допринасяйки за уникалността на съответното ястие. Обикновено, хората купуват по-голямо количество, за да се запасят, но заради това, че не се използва веднага, лукът омеква, разваля се и често се хвърля, без дори да е видял кухненския плот.

За да избегнете това, да спестите пари и едновременно с това винаги да имате лук по ръка, ви предлагаме да разберете как правилно да съхраняваме лук.

Съхраняването на лук най-добре да става в хладна, тъмна и суха стая с добра вентилация. Причината за това е, че този зеленчук има свойството да абсорбира влагата много бързо. При твърде висока температура, той може да започне да гние.

Може да го държите в отворена кошница, бамбуков съд или мрежест чувал. Не е добра идея да съхраняваме лук в найлонови торбички, понеже те ще го задушат и ще го накарат да се развали по-бързо. Тъмнината също е свързана с наличието на влажност в помещение – колкото по-тъмно, толкова по-добре.

Не съхраняваме лук в хладилника – това може да донесе само влага, а вече споменахме, че от нея той се разваля бързо. Това, обаче, не важи за обелен, нарязан на ленти или кубчета лук. Обеленият лук може да се съхранява в хладилник до две седмици, а нарязаният - 7-10 дни.

Как правилно да съхранявате шалот?

Лук

Шалот е вид лук с по-мек и по-сладък вкус. Както обикновения лук, така и той трябва да се държи за хладно, сухо и тъмно място, като килер, избра или мазе. Що се отнася до съда, препоръчват се отново отворена кошница или мрежест чувал, като той може да се съхранява така около 30 дни. Шалотът може да се държи и във фризер за период до 6 месеца.

Как да съхраняваме лук в различните му състояния? Обелен лук се съхранява в хладилник, за да не се зарази с някакви бактерии. Нарязаният – също, до 10 дни, както вече споменахме. Сготвеният лук може да престои в хладилник от 3 до 5 дни.

Поставете го в кутия или торбичка за еднократна употреба, за да не се замърси и да не разпръсква аромата си по останалата храна в хладилника. Може да приготвите маринован лук, който има по-дълъг срок на годност. Марината се приготвя в стъклен или керамичен съд и включва оцет, сол, захар и други подправки, според вкуса ви. По този начин, лукът може да издържи до 6 месеца, но щом веднъж се отвори, задължително трябва да се прибере в хладилник.

Червен лук

Съхранявайте зелен лук и празът в хладилника. Това са растения със сходни характеристики. Може да ги запазите до седмица и половина в хладилника, като преди това обвиете стъблата им с влажна хартия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest