Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво е шарлан и как се използва?

Какво е шарлан и как се използва?

ХрисиХриси
Новак
14717
Какво е Шарлан и как се използва

Здравословното хранене смело си проправя път на трапезите на все по-голяма част от хората. Диетите биват замествани от качествени продукти, чиято консумация е удоволствие за небцето и за организма. В този ред на мисли, от сравнително скоро стана модерен един по-полезен заместител на зехтина. Става дума за т.нар. шарлан – нерафинирано студенопресовано слънчогледово олио, което не съдържа никакви консерванти, оцветители и други примеси. То се извлича директно от слънчогледа – едно от най-красивите растения. Получава се чрез механично пресоване, не се подлага на химическо обработване.

Добре познаваме аромата и вкуса на неустоимите слънчогледови семки. Това усещане се съдържа и в шарлана. Благодарение на процеса на пресоване на семките те не губят полезните си вещества, а именно омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини. Имат положително влияние върху целия организъм. Консумацията на шарлан укрепват имунната система, поддържат ниските нива на холестерола, облекчава сърдечните проблеми, въздействат върху стреса и подобряват целия метаболизъм.

Шарланът е богат и на витамин Е, който е важен за доброто състояние на мускулите. Този антиоксидант се отразява прекрасно на организма, като го подмладява, зарежда с енергия и сила. Подпомага функцията на гениталните органи и половите жлези.

Слънчогледови семки

Що се отнася до приложението на този еликсир, той се използва предимно в студената кухня. С него може да овкусявате салати, да го включване в дресинги и сосове. Препоръчително е да се добавя към храните, минали през термична обработка, след като изстинат. Освен че прави ястието много по-вкусно, това олио съдейства и за по-доброто храносмилане.

Избор на шарлан

Ето още няколко предимства и ползи на шарлана:

- Шарланът е натурален български продукт – едно от нещата, с които определено можем да се гордеем;

Дресинг с шарлан

- По-полезен и по-евтин е в сравнение със зехтина;

- Имате възможност да избирате, тъй като на пазара има няколко производители на шарлан.

Шарланът може да се окаже първата стъпка към новия ви здравословен начин на живот, ако досега не сте предприели такава. Той е необходим съюзник в кухнята и наистина може да направи чудеса с почти всяко ястие. Вкусът и ароматът са неустоими и доказани, ползите за организма също.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest