Яйцата могат да се добавят към различни ястия и да се приготвят по многобройни начини.
Един от вариантите да се насладите на яйцата, е като ги сварите. Твърдо сварените яйца са страхотни добавки към салати и могат да се консумира самостоятелно, подправени само със сол и черен пипер.
В тази статия ще намерите всичко, което трябва да знаете за твърдо сварените яйца.
Хранителни стойности на яйцата
Твърдо сварените яйца са богати на хранителни вещества, протеин и здравословни мазнини.
50 g твърдо сварено яйце съдържа:
- Калории: 77
- Въглехидрати: 0, 6 g
- Общо мазнини: 5, 3 g
- Наситени мазнини: 1, 6 g
- Мононенаситени мазнини: 2, 0 g
- Холестерол: 212 mg
- Протеин: 6, 3 g
- Витамин А: 6% от препоръчителния дневен прием
- Витамин В2 (рибофлавин): 15% от препоръчителния дневен прием
- Витамин В12 (кобаламин): 9% от препоръчителния дневен прием
- Витамин В5 (пантотенова киселина): 7% от препоръчителния дневен прием
- Фосфор: 86 mg или 9% от препоръчителния дневен прием
- Селен: 15, 4 mcg или 22% от от препоръчителния дневен прием
Твърдо сварените яйца са с ниско съдържание на калории. Те са богати на аминокиселини, витамин D, цинк, калций, рибофлавин (витамин В2) и витамин В12. Докато жълтъкът осигурява много хранителни вещества, мазнини и протеин, белтъкът е почти чист протеин.
Яйцата са отличен източник на висококачествен протеин
Протеинът е жизненоважен за изграждането на мускулите и костите и производството на хормони и ензими. Яйцата осигуряват около 6 g висококачествен протеин. Всъщност те са едни от най-добрите източници на протеин, които можете да консумирате. Това се дължи на факта, че съдържат всички девет основни аминокиселини.
Най-добре е да консумирате цяло варено яйце, за да се възползвате от протеина и хранителните вещества, които то съдържа. С високо съдържание на холестерол, но не увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания
Едно голямо твърдо сварено яйце осигурява 212 mg холестерол, което е 71% от препоръчителния дневен прием.
Въпреки че твърдо сварените яйца са с високо съдържание на холестерол, проучванията показват, че консумирането на диетичен холестерол не влияе отрицателно на кръвния холестерол при повечето хора. Всъщност е установено, че яйцата подобряват нивата на добрия холестерол.
Яйцата поддържат здравето на мозъка и очите
Яйцата осигуряват важни хранителни вещества и антиоксиданти, които поддържат здравето на мозъка и очите.
Холин
Холинът е основно хранително вещество, което е от решаващо значение за поддържането на здрава нервна система. Яйчените жълтъци са отличен източник на холин. Едно голямо твърдо сварено яйце съдържа 147 mg холин.
Яйчените жълтъци също са богати на лутеин и зеаксантин - антиоксиданти, които благоприятстват здравето на очите.
Коментари