Яйцата могат да се добавят към различни ястия и да се приготвят по многобройни начини.
Един от вариантите да се насладите на яйцата, е като ги сварите. Твърдо сварените яйца са страхотни добавки към салати и могат да се консумира самостоятелно, подправени само със сол и черен пипер.
В тази статия ще намерите всичко, което трябва да знаете за твърдо сварените яйца.
Хранителни стойности на яйцата
Твърдо сварените яйца са богати на хранителни вещества, протеин и здравословни мазнини.
50 g твърдо сварено яйце съдържа:
- Калории: 77
- Въглехидрати: 0, 6 g
- Общо мазнини: 5, 3 g
- Наситени мазнини: 1, 6 g
- Мононенаситени мазнини: 2, 0 g
- Холестерол: 212 mg
- Протеин: 6, 3 g
- Витамин А: 6% от препоръчителния дневен прием
- Витамин В2 (рибофлавин): 15% от препоръчителния дневен прием
- Витамин В12 (кобаламин): 9% от препоръчителния дневен прием
- Витамин В5 (пантотенова киселина): 7% от препоръчителния дневен прием
- Фосфор: 86 mg или 9% от препоръчителния дневен прием
- Селен: 15, 4 mcg или 22% от от препоръчителния дневен прием
Твърдо сварените яйца са с ниско съдържание на калории. Те са богати на аминокиселини, витамин D, цинк, калций, рибофлавин (витамин В2) и витамин В12. Докато жълтъкът осигурява много хранителни вещества, мазнини и протеин, белтъкът е почти чист протеин.
Яйцата са отличен източник на висококачествен протеин
Протеинът е жизненоважен за изграждането на мускулите и костите и производството на хормони и ензими. Яйцата осигуряват около 6 g висококачествен протеин. Всъщност те са едни от най-добрите източници на протеин, които можете да консумирате. Това се дължи на факта, че съдържат всички девет основни аминокиселини.
Най-добре е да консумирате цяло варено яйце, за да се възползвате от протеина и хранителните вещества, които то съдържа. С високо съдържание на холестерол, но не увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания
Едно голямо твърдо сварено яйце осигурява 212 mg холестерол, което е 71% от препоръчителния дневен прием.
Въпреки че твърдо сварените яйца са с високо съдържание на холестерол, проучванията показват, че консумирането на диетичен холестерол не влияе отрицателно на кръвния холестерол при повечето хора. Всъщност е установено, че яйцата подобряват нивата на добрия холестерол.
Яйцата поддържат здравето на мозъка и очите
Яйцата осигуряват важни хранителни вещества и антиоксиданти, които поддържат здравето на мозъка и очите.
Холинът е основно хранително вещество, което е от решаващо значение за поддържането на здрава нервна система. Яйчените жълтъци са отличен източник на холин. Едно голямо твърдо сварено яйце съдържа 147 mg холин.
Лутеин и зеаксантин
Яйчените жълтъци също са богати на лутеин и зеаксантин - антиоксиданти, които благоприятстват здравето на очите.