Жълтите плодове и ползите от тях

жълти плодове

Обвивката на всеки плод е различна на цвят и това помага за правилния избор на плод, когато се търси определена полза. От цвета на дадена група плодове зависи какви полезни качества притежават и с какво ще помогне това на организма ни. Колкото по-широката е палитрата на цветовете на плодовете, които избираме, толкова повече полезни съставки си набавяме чрез тях. А те съдържат витамини, фибри, хранителни вещества, ензими, които подпомагат работата и укрепват здравето на тялото ни.

Жълтите плодове - полезни съставки и общ преглед

Плодовете в жълт цвят - банани, нектарини, лимони, праскови, круши, ябълки, кайсии, грейпфрут, пъпеш, ананас и други съдържат богатство от полезни вещества.

Каротеноидите като бета-каротин поддържа имунитета, засилва зрението и премахва опасността от загубата му при съществуващи проблеми, нормализира нивата на холестерол и чрез флаваноидите в тях.

• Те съдържат и бета-криптотанксини, които пазят сърцето и поддържат обмяната между витамините и минералите в тялото.

• В тях се открива и витамин С, който осигурява здравето на костите и ставите и потиска възпалителните процеси в тях.

• Наличната в жълтите плодове фолиева киселина ни пази от анемия.

• В жълто обагрените плодове се съдържа и витамин А, който е антиоксидант, неутрализира свободните радикали и поддържа нивата на ph в кръвта.

жълти плодове микс

Обагрените в жълто плодове са носители на полезни съставки, които подпомагат производството на колаген, важен за кожата, сухожилията и костите и подпомагат борбата срещу стареенето.

Колкото по-ярко обагрен е един плод, толкова повече витамини се съдържат в него. Тъй като жълтите плодове намаляват риска от образуване на съсиреци на кръвта и засилват устойчивостта на кръвоносните съдове, хората, които обичат да хапват от тези плодове, са по-малко застрашени от инсулти и инфаркти.

Колко плодове са полезни за дневна консумация?

Препоръчителната доза от плодове за ден е 4 порции. Добре е жълтите плодове да се съчетават с плодове от други цветове, тъй като така ще се получи голямо разнообразие от полезни вещества. Всеки плод е с определен цвят, защото в него се съдържат определени съединения и комбинирането им ще даде на организма ни разнообразието, от което се нуждае.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати