gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Яж гъби, за да нахраниш мозъка!

Яж гъби, за да нахраниш мозъка!

Гъби
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

Всички любители на гъбите ще се зарадват да научат, че според резултатите на сингапурско изследване те са полезни за мозъка. Това предаде БТА, позовавайки се на в. Дейли стар.

Изследването е проведено в Медицинския колеж към Националния университет на Сингапур. Авторите му са достигнали до извода, че при хората, които консумират гъби повече от два пъти седмично, рискът от заболяване от леко когнитивно нарушение е наполовина по-нисък.

Лекото когнитивно нарушение не е класифицирано като деменция, въпреки това има голяма вероятност да прогресира до невродегенеративното заболяване.

По време на изследването са проведени тестове на шест вида гъби – шийтаке, кладница, печурка, зимна припънка, консервирани и сушени. Всички те са оказали положителен ефект за предпазване от въпросното заболяване.

Консумация на гъби

Според изследователите причина за благоприятното влияние е съдържащата се в гъбите аминокиселина ерготионеин, която е известна с мощните си противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те напомнят, че възпалителните процеси оказват влияние върху болести като деменцията.

Ерготионеинът се съдържа и в други храни, морски рак например, но количеството на аминокиселината е най-голямо при гъбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати