Колко ще ни струва агнешкото по Великден и как да познаете българското

Колко ще ни струва агнешкото по Великден и как да познаете българското

Тъй като наближава Великден и всички се вълнуваме от цената на агнешкото месо по магазините и разбира се - от страна на произход, ще обърнем по-голямо внимание на темата.

Дни преди Великден магазините са пълни с агнешко месо и навсякъде има табели с българско агнешко или прясно агнешко. Разбира се, като потребители всички се съмняваме в тези надписи, защото много често срещаме един етикет, а истинският произход в последствие се оказва друг.

Не се доверявайте на реклами и на думи на продавачи, които твърдят, че продават българско агнешко за Великден, доверете се на знанията си, на своят усет и на своите очи.

Най-важното, което трябва да знаете, са печатите върху месото и да се оглеждате за правилния печат, за да сте сигурни какво месо купувате и какво ще ядете. Ако върху агнешкото, което купите, има Червен печат, това означава, че месото е от чужда държава. Ако печатът е син, това означава, че това месо е Българско!

Цена на агнешкото

Така че, ако искате да ядете българско агнешко месо тези празници, си купете месо със син печат върху него.

Следва да поговорим и за цената на агнешкото. Агнешкото месо винаги е било скъпо. Много хора си купуват живи агнета за празниците, което е и най-сигурният начин да знаете какво ядете. Ако сте избрали този вариант, там цената се определя според живо тегло - около 6-8 лева за килограм.

Ако обаче сте решили да си купите агнешко от родните супермаркети, тогава цената зависи от това дали ще си купите цяло агне, което е най-изгодно - цената варира около 12-13 лв. за килограм. Дали ще си купите половин или четвъртина от агнето, там цената се оскъпява и килограма ще Ви излезе около 14 лв. Можете да си купите цял агнешки бут или агнешка плешка, а цената им за килограм този Великден варира около 13-14 лв. също.

Великденско агне
Снимка: Мария Симова

Най-евтината част от месото, която можете да намерите, е на агнешките ребра - цената им е около 10-11 лв. за килограм. И разбира се, тъй като почти всички харесваме да си хапваме дроб сарма, трябва да знаете и цената и на дреболиите, които ще са ВИ необходими, за да я приготвите - наборът от агнешки дреболии струва около 5-7 лева за килограма.

Пазарувайте умно, гответе вкусно и весели празници!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Admin
Admin
25.04.2019 00:28
Хубава статия, браво
0
0